Här kan alla nynna med

MUSIK

Tomas Ledin bjuder på en okonstig hitkavalkad

Skellefteå. Tomas Ledin är ute på vägarna igen. Höftvickande, stativsvingande och bredbentare än någonsin förr men med en hitkavalkad för sommartörstande svenskar.

Jag är en av alla de frostbitna svenskar som nästan förgås på vintern. Som hungrar efter solstrålar och jordgubbar hela det mörka halvåret. En perfekt målgruppslyssnare för Tomas Ledins låt ”Håll ut”, låten som handlar om att kämpa på i kylan och vardagen i väntan på semestern. På storbildsskärmen bakom bandet visas fina svartvita vinterbilder från fansen. Men Ledin har lindat ihop sig själv så tajt med den svenska sommaren att jag knappt tycker om den längre.

Höstångest i juni

Det kan bero på den mest stressframkallande texten i svensk pophistoria: ”Sommaren är kort”. Låten som gett mig höstångest redan i juni sen skolavslut-

ningen i första klass.

Skellefteborna har inga problem med Ledin eller hans låtar. Eller att sommaren som äntligen är här faktiskt är ganska kylig i kväll.

Ledin är den perfekta stadsfestivalsbokningen. Han ställer till med hitkalas och håller igång alla som samlats på det ocharmiga lilla torget. Stuffande finklädda morsor, vingliga tonåringar, langosmumsande gubbar och skrålande biragäng. Alla sjunger med, från rivstarten med ”Du kan lita på mig” till avslutande ”Sensuella Isabella”. Och stadiumklappen kommer igång redan på tredje låten ”Det ligger i luften”.

Håller det enkelt

Tricket verkar vara tydlighet. Han håller det enkelt, inga konstiga ämnen eller invecklat bildspråk utan prosaiska, på gränsen till banala texter, och refränger alla kan nynna med i.

Rakt på sak ska det vara. Det är nog därför som låtarna från senaste plattan inte funkar så bra. Kritikerutskällda ”Medelklassens okrönta kungar” är dålig på många sätt men största tabben är otydligheten.

Nä tacka veta jag ”I natt är jag din”, genialisk i sin enkelhet. Eller ”Vi är på gång” där man får fotbolls-VM-känsla och helgen romantiserad i samma låt.