Musik

Tove Lo är Max Martins nästa hopp

Av: 

Matias Rankinen

MUSIK

Hon skriver låtar för Max Martin, men nu kommer egna ep:n.

Tove Lo sjunger om kärleken – och vilt festande.

– Jag brukar ofta däcka i badkaret, säger hon.

I låten ”Habits” sjunger Tove Lo, 26, om att äta middag i badkaret – men ibland tjänstgör det också som sovplats.

– Alltid när jag kommer hem efter att jag har varit ute så brukar jag vilja bada badkar, och då brukar jag ofta däcka i badkaret, säger hon och skrattar.

Hon tillägger att det inte är så smart. I samma låt sjunger hon att hon kommer hem och hetsäter Twinkies och en rad antyder visst illamående: ”throw up on the tub”.

– Hahaha. Det är inte, ja, varför berättar jag sånt här egentligen. Alla har väl kommit hem fulla någon gång, så får jag säga.

Signad av superproducenten

I höstas blev hon signad av superproducenten Max Martin. Sedan dess har hon skrivit låttexter åt bland andra Icona Pop, Cher Lloyd, Girls Aloud och Lea Michelle.

Men nu är det alltså dags att sjunga egna texter på ep:n ”Truth Serum”. Från skivbolagets håll sägs det att Tove Lo är ”en av våra största prioriteringar 2014 med seriösa internationella ambitioner”.

– Det känns ju jättekul, verkligen. Det är ju det man hoppas på att få höra såklart, att de prioriterar mig, säger hon.

En kärlekshistoria

Om ep:n berättar Tove Lo att den är ett slags kronologisk historia, där låtarna ligger i samma ordning som de verkliga händelser de skildrar.

De händelserna utgör en kärlekshistoria från början till slut.

– Det är verkligen alla delar i, första tiden av total kärlek, och sen hur det går upp och ner tills det tar slut, alla misstag och alla bra grejer, allting, säger Tove Lo.

Hon berättar att hennes texter alltid är ärliga, även om vissa delar är bildspråk och metaforer.

– Om man tänker på ”Love Ballad”: jag skulle ju inte hugga av mig händer och fötter eller hälla bensin på mig själv för någon jag är kär i. Men man känner ju så om man är väldigt kär i någon, att man vill det, att man är beredd att göra det.

Badkarsmiddag

Men raden ”I eat my dinner in my bathtub” är ingen metafor.

Äter du middag i badkaret?

– Ja det har jag faktiskt gjort, säger hon och skrattar.

– Jag sätter upp datorn så jag kan ha någon slags film på, och så kan jag sitta och äta middag i badkaret. Det är väldigt kallt i min lägenhet, så på vintern brukar jag sitta i badkaret, säger Tove Lo.

Tove Lo om ...

Den australiensiska pojkvännen

– Det är det längsta avståndet. Nästa blir någonstans i rymden. Men det funkar faktiskt bra, konstigt nog. Får man bara några dagar tillsammans då och då. Jag behöver mycket egentid, så det är ganska bra (skratt).

Att skriva låtar till andra artister

– När man känner att ”det här är verkligen min typ av text” och ”jag känner exakt såhär”, då spelar det nog ingen roll vem som har skrivit det. Jag skulle själv ha svårt att sjunga någon annans ord, fullt ut liksom. Men jag har full förståelse för om man bara är en fantastisk sångare och artist men som inte kan sätta ord på sina känslor och det man vill få ur sig, och så gör någon annan det. Det är säkert också en helt fantastiskt känsla.

En typisk Tove Lo-dag

– Jag har ju inga rutiner alls, så det är svårt att beskriva en typisk dag. Men den här veckan har jag gått upp, haft någon intervju eller två, åkt till studion, suttit och skrivit med lite olika. Nu när jag varit hemma så lite så måste jag gå in i alla rum hos alla killar jag jobbar med och bara "den här grejen behöver en melodi", så jag har fått multitaska lite. Ibland brukar vi jobba sent, kanske går ut och dricker några öl, kommer hem.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: