Markus Larsson

Beyoncé lämnade alla bakom sig

2016 var ett fantastiskt popår, men ingen kunde röra Beyoncé.
2016 var ett fantastiskt popår, men ingen kunde röra Beyoncé.

Markus Larsson listar sina 10 bästa album från 2016

1. LEMONADE (BEYONCÉ)
”Lemonade” var hennes andra visuella album. Varenda låt kom med en egen video. Men det var också en film på HBO. Och det var en sinnesutvidgande turné som lämnade alla, precis alla, bakom sig. Beyoncé mördade även Super Bowl och den amerikanska countrygalan med oförglömliga versioner av ”Formation” respektive ”Daddy lessons”. 2016 var ett fantastiskt popår, men ingen kunde röra Beyoncé. Hon var lika politisk som Nina Simone, lika skoningslöst utlämnande som Ingmar Bergman, lika genreöverskridande som Prince och en lika stor perfektionist som Michael Jackson. Och för en gångs skull känns sådana storslagna jämförelser nästan futtiga.

2. 22, A MILLION (BON IVER)
Det är omöjligt att komma ihåg vad låtarna heter. Vissa av de obegripliga titlarna går inte ens att stava till. Det är som om Justin Vernon vill sudda ut alla eventuella hinder mellan lyssnaren och albumet, inklusive sig själv. Med ”22, a million” tog han americanagenren tillbaka till en bättre och märkligare framtid.

3. A SAILOR’S GUIDE TO EARTH (STURGILL SIMPSON)
Sturgill Simpson har stora ambitioner. Han vill riva Nashville-fabriken och bli världens största countryartist på egen hand. Men framför allt var den hjärtskarande sångcykeln till hans son det mest emotionella soulalbumet i år efter Beyoncés ”Lemonade”.


4. COLORING BOOK (CHANCE THE RAPPER)
5. THE HOPE SIX DEMOLITION PROJECT (PJ HARVEY)
6. ANTI (RIHANNA)
7. THE LIFE OF PABLO (KANYE WEST)
8. KVINNOR OCH BARN (FRIDA HYVÖNEN)
9. YOU WANT IT DARKER (LEONARD COHEN)
10. NATURKRAFT (SILVANA IMAM)

Publisert: