Rufus Wainwright avföljer reglerna

Av:  TT

Rufus Wainwright är tillbaka med sin första popskiva på åtta år.

Albumet "Unfollow the rules" skulle ha släppt i våras men sköts upp då titeln klingade illa med corona.

– Jag var orolig att det skulle vara olämpligt att föreslå att människor skulle sluta följa regler precis i början av pandemin, säger artisten.

Det är händelserika tider i USA. Coronapandemin plågar det stora landet, Black lives matter-protesterna väcker stora frågor och ett presidentval väntar under hösten.

Rufus Wainwright är dock optimistisk på alla fonter.

– Visst, det som den amerikanska regeringen håller på med är upprörande, men det är valår, så vi vet vad vi ska göra. Jag är hoppfull och tror att det amerikanska folket kommer att göra rätt och sparka ut den där snubben från Vita huset, säger han på telefon från sitt hem i Laurel Canyon i Los Angeles.

Den amerikansk-kanadensiske artisten väljer till och med att se den karantän som han tvingats leva i under de senaste månaderna som något positivt.

– Att vara artist och plötsligt få en massa tid till att blicka inåt, reflektera över sitt arbete och öva på sitt instrument – det är en stor gåva och jag har verkligen tagit tillvara på den. Om du är sjuk eller i ekonomiskt trångmål är det så klart en annan femma, men det är inte som att människor dödar varandra på gatan så att vi måste fly från våra hem. Som sagt, jag är optimistisk, säger Rufus Wainwright.

Corona stoppade skivan

Då har ändå coronapandemin ställt till det en del för honom personligen. Att turnera är så klart inte att tänka på och "Unfollow the rules", hans första popskiva på åtta år, fick skjutas upp – plattan skulle ha släppts i april, men först nu är den ute.

Det handlade delvis om logistiska skäl men Rufus Wainwright var också orolig över att titeln, som översätts till "avfölj reglerna", kunde vara olämplig i en tid då människor verkligen borde följa restriktioner.

Några månader senare tycker han dock att titeln är mer passande än någonsin.

– Mellan april och nu hände Black lives matter-protesterna och vi har haft en stor diskussion om ursprung och historia, vi har behövt omvärdera allt. Det är precis det som "Unfollow the rules" handlar om för mig, att utvärdera och besluta om huruvida man ska fortsätta på den inslagna vägen.

Titeln kommer från Rufus Wainwrights dotter som helt naturligt satte ihop två begrepp hon snappat upp – att avfölja, som man gör på Instagram, och att följa regler.

– Hon klev in i vardagsrummet en dag och sa att hon skulle avfölja reglerna, och som den ansvarstagande far jag är satte jag mig direkt och började skriva en låt om det, säger han och skrattar.

Sätter upp opera i Stockholm

Albumet har tagit tre år att spela in och tio år att skriva. Rufus Wainwright har jobbat med det under tiden som han gjort sig ett namn i den klassiska världen – han har bland annat skrivit två operor.

– Jag blev förälskad i låtskrivandet igen och jag skrev inte för att hamna på listor eller i tv-shower, jag skrev för att hjälpa mig själv genom den djungel som den klassiska världen är. Jag älskar den och jag kommer att skriva en till opera, men det är en komplex och intensiv värld. Att skriva låtar blev som ett skydd, säger han.

Ungefär som när man först börjar skriva låtar?

– Ja, det är en väldigt bra liknelse. Mitt första album bestod av låtar som jag skrev mellan att jag var tolv och tjugotvå, det var puberteten och att bli kär för första gången. Det här albumet behandlar också sådana fundamentala händelser – att få barn, att gifta sig och att bli äldre.

Men han har som sagt inte lämnat den klassiska världen helt och i slutet av september sätts hans första opera "Prima Donna", förhoppningsvis, upp på Kungliga Operan i Stockholm.

Om restriktionerna mildras och det blir en föreställning kommer Rufus Wainwright vara på plats för premiären.

– Men än så länge vet ingen vad som kommer att hända. Jag hoppas kunna komma till Sverige och spela under nästa år också, jag har spelat över hela landet men Stockholm har några av de allra bästa konsertlokalerna – Dramaten, Berns och Cirkus – så det är alltid kul att komma dit, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE