Sven-Erik Magnusson död

Sonen sjunger på Sven-Erik Magnussons begravning

Av: 

Agnes Aronsson

MUSIK

I morgon begravs Sven-Erik Magnusson i domkyrkan i Karlstad.

Det blir ett känslomässigt farväl, där Sven-Ingvars spelar under ceremonin och sonen Oscar sjunger.

– Musiken som kommer vara som en röd tråd igenom det här, säger Micael Stenkvist från Widéns begravningsbyrå.

Sven-Erik Magnusson dog den 22 mars i år efter en tids sjukdom, 74 år gammal. I morgon begravs han i domkyrkan i Karlstad och efter familjens önskemål kommer ceremonin kantas av musik. Begravningen leds av den tidigare biskopen i Karlstads stift, Esbjörn Hagberg, 66. Trots att han egentligen har gått i pension, fick han dagen efter att Sven-Erik Magnusson gått bort förfrågan om att leda begravningsceremonin. Esbjörn Hagberg är sedan flera år tillbaka bekant med Sven-Eriks son Oscar, och de har träffats vid offentliga sammanhang.

”Stort förtroende”

– Det är naturligtvis ett stort förtroende att de önskade att jag skulle leda den här begravningen, det är ju så påtagligt att Sven-Erik Magnusson berörde väldigt många människor och att många människor har känt mycket inför att han har gått ur tiden och berörts av det på många sätt, säger Esbjörn Hagberg.

Sven-Erik Magnussons långa karriär och betydelse för musiken gjorde honom folkkär hos hela svenska folket. Han sörjs nu långt utanför Värmland.

– Han har varit så starkt förknippad med min egen uppväxt och med den Värmländska identiteten och det finns någonting väldigt nära, folkligt, romantiskt, glatt, snällt i hela den musiken och allt det som han gestaltade, säger Esbjörn Hagberg.

300 gäster på begravningen

Begravningsceremonin som kommer att pågå under ungefär en timmes tid, har sin start vid 13.00 imorgon. 300 gäster är anmälda att närvara.

Hela begravningen kantas av musik, och Sven-Ingvars kommer framföra låten ”Så många mil, så många år”. Under låten tar sonen Oscar över mikrofonen efter sin pappa Sven-Erik, och sjunger tillsammans med bandet. Dessutom spelas en inspelad version av Sven-Ingvars låt ”Anita” med text av Gustav Fröding, och så framförs ”Värmlandsvisan” av jazzsångerskan Rigmor Gustafsson, med Olle Nyberg på piano.

Till ceremonin har familjen även valt psalmerna ”Härlig är jorden”, och ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder”.

– Som avslutning är det ”När solen färgar juninatten”, det är Sven-Eriks egen låt som han har skrivit, och den spelas under det att kistan bärs ut till väntande bil, säger Micael Stenkvist på Widéns begravningsbyrå.

Två minneshögtider hölls för Sven-Erik Magnusson den 31 mars i domkyrkan i Karlstad, där alla som ville komma fick möjlighet att samlas. Många från allmänheten har på det viset redan sagt sina farväl, och avstår nu från att gå på begravningen.

– Då var vi ungefär 1400 som var i den kyrkan under dagen. Så det har varit ett otroligt behov och intresse av allmänheten för att få komma och hedra Sven-Erik på det här viset, säger Micael Stenkvist.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Du beställer den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sven-Erik Magnusson: Från rostknackare till svensk musikikon

ÄMNEN I ARTIKELN

Sven-Erik Magnusson död

Sven-Ingvars

Musik

Sven-Erik Magnusson

Rigmor Gustafsson

Karlstad