Musik

”Situationen är ohållbar”

Av: 

Markus Larsson

MUSIK

Nöjesbladets Markus Larsson tror på skärpt lagstiftning i biljettkaoset

Kaos, igen.

Och ingen borde egentligen vara förvånad.

När Bruce Springsteen kommer till Sverige brukar biljettsystemen haverera.

Trycket blir för stort. Där finns det helt klart ett stort behov av tekniska förbättringar.

Vid det här laget bör alla också vara medvetna om att det inte finns en enkel lösning på problemet. I grund och botten handlar det om två saker:

En smidig försäljning av biljetterna.

Här blir det genast problem om varenda biljett är personlig, till exempel att det krävs personnummer och legitimation för att komma in på arenan. Om en person sen blir sjuk eller får andra förhinder måste det finnas ett effektivt system för att biljetten ska kunna återköpas. Eller att samma person enkelt kan omregistrera biljetten till en vän eller bekant.

En mer rättvis fördelning av biljetterna.

Det är ingen mänsklig rättighet att se en konsert. Det är först till kvarn som gäller. Men det som retar folk är den moderna, organiserade svartabörsmarknaden, att olika företag på nätet kan komma över stora mängder biljetter och sälja dem till ockerpriser.

Konsertmarknaden är, vad gäller just biljetter, totalt avreglerad. Det är en nyliberal dröm. Ocker blir automatiskt big business när tillgången är liten och efterfrågan enorm. Jag tror verkligen inte att svarta börsen kan utrotas. Men däremot borde det gå att dämpa dess makt och inflytande genom skärpt lagstiftning. Som den danska modellen. I Danmark är det förbjudet att sälja andrahandsbiljetter som är dyrare än utgångspriset.

En sån lagändring kan givetvis inte ske på en eftermiddag.

Men det enda som dagens Bruce Springsteen-kalabalik visar är att det nuvarande systemet fortfarande inte fungerar. Och att publikens ilska växer för varje gång en världsartist passerar Sverige.

Vänta bara tills U2 presenterar sin nya turné. Då är det dags igen.

Situationen är ohållbar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Hur gick det för dig med Springsteen-biljetter?
Publisert: