Håkan Steen om veckans retro

MUSIK

Steenkakan om Judas Priest: Defenders of the faith – special 30th anniversary deluxe edition

METAL En av de viktigaste hårdrockhändelserna i Sverige torde vara konserten ”Heavy metal non-stop”, som sändes parallellt i SVT och radions P3 en lördagsnatt vintern 1984. Tre timmar med bland andra Iron Maiden, Def Leppard, Scorpions och Ozzy ­Osbourne kändes närmast overkligt. Dittills hade nämligen genren varit i princip osynlig i den tidens två ­ynka svenska tv-kanaler.

Störst intryck på konserten, inspelad i tyska Dortmund, gjorde Judas Priest. I alla fall på den 13-åriga hårdrockare som var jag.

Bandet hade just då hittat det definitiva Judas Priest-soundet, en skarpslipad kombination av deras banbrytande 70-talstyngd och popelementen från succén ”British steel”.

”Defenders of the faith”, utgivet i samma veva som tv-konserten, kom således att bli ett av 80-talets mest tongivande hårdrockalbum.

Den här gedigna jubileumsutgåvan innehåller albumet remastrat samt två skivor livekonsert från turnén samma år.

Min passion för såväl hårdrock som Judas Priest klingade av i höjd med synthexperimenten på uppföljaren ”Turbo” två år senare, men ­anthems som ”Rock hard ride free” och ”Some heads are gonna roll” ­retar fortfarande luftgitarrnerven.

BÄSTA SPÅR: ”Freewheel burning”.

ARTIKELN HANDLAR OM