’Vi har hittat oss själva’

Av: Joacim Forsén

Publicerad:
Uppdaterad:

The Ark om att återupptäcka spelglädjen, nya plattan och Ola Salos makt i bandet

The Ark känner sig sugna på att spela tillsammans igen. Från vänster Sylvester Schlegel, trummor, Mikael Jepson, gitarr, Ola Salo, sång, Jens Andersson, klaviatur, Martin Axén, gitarr och Lars ”Leari” Ljungberg, bas.
Foto: krister hansson
The Ark känner sig sugna på att spela tillsammans igen. Från vänster Sylvester Schlegel, trummor, Mikael Jepson, gitarr, Ola Salo, sång, Jens Andersson, klaviatur, Martin Axén, gitarr och Lars ”Leari” Ljungberg, bas.

MALMÖ. Det var en paus som kunde ha blivit slutet.

Men The Ark kom tillbaka. I full prakt.

– Det kändes plötsligt som om det bara skulle vara tråkigt att spela låtarna med några andra, säger Ola Salo.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Ola Salo och Martin Axén.

I februari visade SVT den timslånga dokumentären ”Ola Svensson superstar”. Stefan Bergs film fångar en Ola Salo som insett att bilden han skapat av sig själv inte stämmer överens med den han faktiskt är.

Sångaren träffar resten av bandet för att berätta att han vill ta en paus med The Ark. Han ska göra huvudrollen i ”Jesus Christ superstar” på Malmöoperan innan resten av rockkarriären kan gå vidare. Frågan är bara om den ska fortsätta på egen hand.

I filmen är Ola Salo osäker på om han vill fortsätta med bandet han levt och andats sedan 1991.

– När vi tog paus var vi ganska trötta. Vi hade haft tre år av väldigt intensivt turnerande som kulminerade i det oerhört intensiva året 2007. En stor anledning till att jag tyckte det var läge med en The Ark-paus var att jag kände starkt att alla i bandet var intresserade av det, säger Ola Salo till Nöjesbladet.

”Alla sugna igen”

Men i en förlösande scen i dokumentären har Ola Salo samlat sina bandmedlemmar ute på landet.

Han ska spela upp sina nyskrivna

låtar och han har bestämt sig. Det nya materialet är ingen soloskiva utan ett nytt The Ark-album.

Nu sitter två av medlemmarna på Operagrillen i Malmö bara ett stenkast från den scen där Ola gjort succé i sin Jesusroll. Efter ett uppehåll där medlemmarna har fyllt sin tid med egna projekt, alltifrån producentroller till konsttyger, är The Ark samlat igen.

– Vi hade kommit till en punkt då alla var väldigt sugna igen. Och det är klart att det fanns en glädje i att Ola kände

likadant, säger gitarristen Martin Axén. Men pausen var en fruktsam

period för att hitta tillbaka till varandra, umgås som kompisar och släppa rollerna i bandet.

– Jag satt nån kväll och lyssnade på demoinspelningar och insåg helt plötsligt att den här musiken lät som musik jag visste att de andra i bandet gillar. Jag såg framför mig att de självklara personerna att spela de här låtarna fanns i bandet. Då kändes det helt plötsligt att det bara skulle vara tråkigt att spela dem med några andra, säger Ola.

Har ofrivillig makt

Som sångare, låtskrivare och gruppens mest självklara ansikte utåt har frontmannen mandat att avgöra sånt. En ofrivillig maktposition som ändå styr hur resten av bandets vardag kommer att se ut.

– Så har jag aldrig tänkt på det men du har en stor poäng. Jag vet att mina nycker kan styra. Men eftersom det är flera människor inblandade i det här projektet så känner jag snarare ett stort ansvar, att inte vara för nyckfull. Det är ingen självklarhet att vad jag vill stämmer överens med vad de andra i bandet vill. Det är viktigt för mig att fråga om det passar allas kalendrar, säger Ola.

Som bandets drivne visionär har just den ödmjukheten kanske inte alltid funnits där. Men i bland annat nya låten ”Stay with me” blottar Salo en 33-åring som ber om ursäkt för sin

envishet och att han varit självisk.

– Jag vill gärna tro att jag har blivit mindre egocentrerad med åren. Det har jag varit tvungen att lära mig. Då inser man hur mycket av ens tidigare problem som egentligen bara har varit just självcentrering. Som när jag tycker att jag tar ett stort ansvar för bandets karriär har jag tyckt att jag har varit ansvarsfull. I

efterhand inser jag att det bara var ett sätt att vara väldigt fokuserad på mig själv. Och när det har gått dåligt har jag blivit väldigt sur och negativ. Jag har inte varit förmögen att uppskatta det som faktiskt gått bra och allt annat härligt i livet, säger sångaren.

Att nya ”In full regalia” visar upp The Ark i just full prakt är svårt att blunda för. Inte bara för att musiken släpps som ett revolutionerande

magasin där fansen kan frossa i anekdoter, bandhistoria och bilder. Bandet har aldrig dolt sina influenser från 70-talets glamrock men de har heller aldrig varit tydligare än nu.

– Vi börjar känna att det här verkligen är vår musik, blandningen av pomprock, glamrock och pop. Vi har hittat hem som personer och band och insett att vi inte behöver vara ett helt nytt The Ark varje gång vi släpper en skiva, säger Ola.

Väntar barn

Det har snart gått 20 år sedan The Ark bildades. Barndomsvännerna har växt upp, bildat familjer, skaffat barn. Ola

Salo väntar sitt första vilken dag som helst.

Musiken är fortfarande en central del av medlemmarnas liv. Men inte längre allt.

– I många år var

musiken hela mitt liv. Och när man inte har

något liv vid sidan av skapandet och karriären så blir man väldigt känslig för alla typer av bakslag. Man tar alla misslyckanden och nederlag väldigt,

väldigt hårt. I dag är det mycket lättare att låta musiken vara en källa för glädje, säger Ola Salo.

Karriären – år för år

1991

Augusti. The Ark bildas. Målet: Att i denna yttersta tid frälsa världen med sinneutvidgande rock”. Kort efter ger bandet sin första spelning på Speakers corner i Växjö.

1998

September. The Ark skriver kontrakt med Grand recordings.

2000

Januari. The Arks första singel ”Let your body decide” släpps och bandet åker med som förband på en omfattande turné med Kent. Resan följs upp med singel nummer två, ”It takes a fool to remain sane”

September. Debutalbumet ”We are the ark” släpps. Skivan får av Aftonbladets recensent och vinner senare två grammis.

2001

Juli. The Ark turnerar med Håkan Hellström och Magnus Uggla.

2002

Augusti. Andra albumet ”In lust we trust” släpps. Skivan får i Aftonbladet.

Oktober. Bandet ger sig ut på en omfattande turné i Skandinavien och delar av övriga Europa.

2004

December. Efter en längre ledighet återvänder The Ark med albumet ”State of the Ark”. Det får i betyg av Aftonbladets recensent.

2005

fy">  Februari. The Ark inleder sin längsta turné någonsin, över 100 spelningar finns på schemat.

2007

Mars. The Ark vinner Melodifetivalen med låten ”The worrying kind”. Lika bra går det inte iEurovision song contest i maj där bandet slutar på plats 18.

April. The Arks album ”Prayer for the weekend” får i Aftonbladet och bandet ger sig senare ut på en stor sommar- och höstturné i Skandinavien.

2008

Januari. The Ark tar en paus och ger bara två spelningar under hela året.

Oktober. Premiär för musikalen Jesus Christ superstar med Ola Salo i huvudrollen. Föreställning får av Aftonbladets recensent.

2010

26 april. The Ark släpper ”In full regalia” tillsammans med ett specialframtaget magasin om bandet.

Publicerad: