Det svenska rockundret: 5 inhemska band du inte visste att du älskar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-11

Kolla in Nöjesbladets Christoffer Röstlund Jonssons topplista

1. Bombus

Gubbar från Göteborg men utan prefixet goa. Sträv, hård rock som aldrig tappar greppet om melodierna. Melvins säger du. Big Business säger jag. Bombus, säger Bombus. Gott så. Och i morgon fredag spelar de på Debaser i Stockholm med…

http://www.myspace.com/bombusmusic [Extern länk]

2. Graveyard

http://www.myspace.com/graveyardsongs [Extern länk]

Mer Göteborg, denna gång med större mustascher och utsvängda jeans. Sjuttiotalsflum, visst, men Graveyard hamnar aldrig för långt ut i rymden. Heavy metal som det lät innan termen ens var uppfunnen. Andra albumet inspelat och klart, kommer snart. Världen – och yttre rymden – ligger vid deras fötter.

3. City

http://www.myspace.com/cursedswe [Extern länk]

En ensam, osnuten hårdrockspunkare från Uppsala välter Sveriges garagescen rakt över ända och tänder eld på hela rasket. Styltigt och amatörmässigt på det där älskvärda Dead Moon-sättet, med en inte föraktfull touch av obskyr och ockult metal. ”Angry patrol” är en lysande komposition. Kan bli nästa hipsterhajp.

4. Troubled Horse

http://www.myspace.com/troubledshoes [Extern länk]

Från Örebro, Speed City Decontrol, kommer ett band som tar det lugnt. Witchcraft-medlemmar blandar in mer folkmusik än folkförakt och landar någonstans mellan Pentagram och Roky Erickson. Jag vet –standardliknelser 2010. Men det är något med spökorgeln som gör att myset skruvas ner, och det rituella obehaget skruvas upp. Men ändå är det så mjukt att till och med Markus Larsson kan gilla det.

5. Paper

http://www.myspace.com/paperstockholm [Extern länk]

En skoningslös monoton rockattack från Stockholm. Den krautiga Konstfack-kredden gör att de platsar på DN:s kultursidor, medan den maniska intensiteten gör att Paper lika gärna kan röja på ölindränkta sunkhak. Ett album ute. När kommer tvåan?

ANNONS