Jobbar med skandalband

Drack urin på scenen – nu gör Håkan Hemlin låt med gruppen

Foto: Jonas Danielsson, Peter Wixtröm
Här var det blod och inga visor. Hårdrocksbandet Shining tog till de mest brutala medlen under sina scenframträdanden. Nu ska Håkan Hemlin från Nordman sjunga duett med gruppen. ”Jag har slutat skära mig”, försäkrar Shinings sångare Niklas Kvarforth.

Urindrickande, självstympning och kokain – svenska skandalrockarna Shining är ökända för sitt uppförande.

Nu sjunger frontmannen Niklas Kvarforth duett med Nordman-stjärnan Håkan Hemlin.

– Det var inga farliga saker jag sjöng, säger Håkan Hemlin.

Foto: Elin Strigå
Kvarforth.

En konsert i hemstaden Halmstad 2007 riktade det mediala ljuset på Shining, ett hårdrocksband känt för att hylla självmord. Niklas Kvarforth skar sig själv med rakblad, drack urin och blev misshandlad – under framträdandet. ”En helt vanlig spelning”, sa han då.

I dag arbetar bandet på sitt sjunde album ”Född förlorare”, som släpps i mars/april. På låten ”Tillsammans är vi allt” medverkar Håkan Hemlin från Nordman, som ställde upp i Melodifestivalen 2005 och 2008.

Tonar ner det blodiga

– Han sjunger refrängerna. Jag har alltid gillat hans röst och han är en oerhört trevlig, intressant man. Det fungerade väldigt bra mellan oss, bekräftar Niklas Kvarforth.

– Vi har försökt tona ner det kontroversiella och blodiga, fokusera mer på musiken. Jag har slutat skära mig själv. Fast kontroverser kommer alltid att spela en roll i Shining.

Hemlin har tidigare talat ut i media om sitt drogberoende, som han i dag tagit sig bort ifrån.

Kvarforth har själv tampats med knarkdjävulen men är i dag drogfri. I kommande numret av magasinet Close-Up berättar han dock om en nyligen avslutad turné där han av svaghet lät sig bjudas på kokain, men att han inte ”trillat dit på heroinet igen”.

”Vet att det är image”

– ”Tillsammans är vi allt” handlar om beroende och farliga begär. Hur det kan förstöra livet. Våra texter är precis som förr – ett glorifierande av allt negativt. Men det är inte lika chockartat längre.

– Det var stenhårt och jag gillar sådant. Men det var svårt, jag har aldrig gjort sådan musik, säger Håkan Hemlin.

Du hade inga betänkligheter gällande Shinings image?

– Äsch, folk som lyssnar på sådant där vet att det är image. Och det var inga farliga saker som jag sjöng.

Ni har många barn som fans. Det kommer inte att påverka Nordmans anseende negativt?

– Varför skulle det göra det? Nordman har ingen image, vi är bara oss själva. Och det är ingen som kommer att få reda på det här.

Christoffer Röstlund Jonsson