Julkonsert som vågar visa vemod

Foto: KÄNSLOSAMT Sarah Dawn Finer bevisar att en julkonsert handlar om stora, innerliga känslor.
MUSIK

Helt utan hurtig bjällerklang och med flera jullåtar som egentligen inte är jullåtar alls skapar Sarah Dawn Finer en vinterkonsert som är alldeles, alldeles underbar.

Iklädd glittrigt rött fodral och med en Billie Holiday-blomma instucken i de lagda 40-talslockarna framkallar Sarah Dawn Finer forna dagars tjusiga Hollywood-glamour. Och det är också ur den amerikanska entertainertraditionen som hon hämtat många av sina jullåtar till julalbumet Winterland. Klassiker som Have yourself a merry little Christmas passar Finers varma soulröst perfekt och hon ger The Christmas song en precis lagom jazzig, Monica Zetterlundsk ton.

Omfamnar sorgen

Men julen är inte bara glädje. Finer väjer inte för vemodet som decembers sista veckor frammanar, utan omfamnar även de sorgsnaste vinterstämningar med personliga popfavoriter.

Princes ”Sometimes it snows in April” för de som inte finns med oss längre. Joni Mitchells fina ”River” för de med hjärtesorg som vill fly från allt som har med jul att göra.

Stora känslor

Och Ron Sexsmiths ”Maybe this Christmas” för alla med hopp om att behöva fira ännu en jul ensamma. Efter Sarah Machlachlans ”Wintersong” i duett med gästande Louise Hoffsten är inte ett öga torrt.

Sarah Dawn Finer och hennes duktiga tolvmannaband bevisar att en julkonsert inte handlar om tomteluvor och käcka visor utan om stora, innerliga känslor.

ARTIKELN HANDLAR OM