Daniel Adams-Ray: Jag satte kaffet i halsen

avRebecka Ljung

Publicerad:
Uppdaterad:

Daniel Adams-Ray om samarbetet med Kartellen, kärleken och stenhårda träningen

1 av 3 | Foto: Foto: Robert Gabrielsson

– Jag tänkte att jag kunde hamna i en skogsdunge.

Förr var han skraj för Sebbe Staxx. Men så möttes de i tunnelbanan.

Nu släpper Daniel Adams-Ray både solonytt och ett samarbete med Kartellen.

På 90-talet samlades Stockholms unga rappare på Kafé 44. Där fick Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros rutin inför ”Mister Cool”. Och där, i den trånga punkiga lokalen, hängde också ”den blyga killen” Sebbe Staxx.

Några år senare slog Staxx och hans Kartellen igenom.

– Jag satte kaffet i halsen, för jag hade aldrig hört sån gangsterrap på svenska! Jag hade lite tudelade känslor för det, om jag ska vara ärlig, säger Daniel Adams-Ray.

Vågade inte svara

Någon månad senare rappade Staxx en diss av honom, på nätet.

– Jag tänkte svara, men bangade. Jag tänkte att jag kunde hamna i en skogsdunge.

Men så sprang de på varandra i tunnelbanan. Snart hade de bestämt sig för att jobba ihop. ”En fjärils vingslag” heter resultatet, som gick ut i tisdags.

– Kartellen har gjort en sån jävla resa. Sebbe har gått från att vara en öppet kriminell, riktig gaturappare till att fortfarande hålla på med rap, men i ett annat syfte. Det är coolt och inspirerande att se …

Oimponerad flickvän

I dag släpper Daniel Adams-Ray singeln ”Isabel”. Hans första låt till flickvännen fick inget pangmottagande …

– När jag spelade upp låten sa hon att hon inte gillade den. Några timmar senare undrade hon vad den handlade om och jag svarade såklart stött att den handlade om henne. Men hon uppskattar gesten iallafall, säger artisten med ett skratt.

Låten känns ”ostig”, tycker artisten själv. Men ärlig.

– Ibland slår det mig hur många människor som passerar förbi en i livet. Det är ett statistiskt mirakel att hitta någon som man funkar med … Jag känner mycket tacksamhet och tycker man ska berätta det för folk runtomkring en så ofta man bara kan.

Aldrig en relationsskiva

Men den kommande EP:n är inte bara kärlek. Låten ”Olof” rör Olof Palme och ”Michael” hur omvärlden gjorde Michael Jackson till något omänskligt.

– Jag skulle aldrig kunna göra en hel skiva med poplåtar som handlar om kärleksrelationer. Med tanke på hur världen ser ut idag, vore det lite att vara en struts, säger Adams-Ray.

Snart ska EP:n ut på turné. Dessutom ska Adams-Ray triathlon-tävla i Ironman.

– Jag vill komma topp tio i min åldersgrupp, för då kvalar man som amatöridrottare till VM på Hawaii. Men vi får se. Det är långt fram i horisonten.

”Jag är kaosartad”

Två månader före ett lopp tränar han 15–20 timmar i veckan. Ofta extremt tidigt på morgonen, för att inte störa det viktigaste.

– Inget får komma före musiken. Jag är väldigt kaosartad som person, så jag behöver tydlig struktur. Så jag går till studion varje dag och kör nio till fem för det mesta.

Både i musiken och sporten finner Daniel Adams-Ray ett speciellt lugn.

– Jag har försökt meditera, men är nog lite för barnslig och energisk för att klara det. Så det närmsta mindfulness jag kommer är under långa löpturer. De absolut bästa spelningarna händer bara … Det har bara funnits ett flöde. Jag tror att det är vad mindfulness betyder. Så det är väl liknande.

Någon gång framöver, efter Ironman, släpps kanske ett album på engelska, avslöjar Daniel Adams-Ray.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM