Dj-stjärnan: En man tog med slavar

MUSIK

Style of Eye om sin läskigaste spelning utomlands – nu satsar han på Sverige

1 av 4 | Foto: LADDAD FÖR HEMLANDET Style of Eye, eller Linus Eklöw som han egentligen heter, hoppas på att slå stort i hemlandet. ”Jag har alltid haft Sverige lite i andrahand, men nu känner jag mig redo för den svenska publiken till hundra procent”, säger han.

Han är namnet bakom Icona Pops världshit ”I love it”.

Nu är dj-stjärnan Style of Eye redo att ta sig an Sverige.

– Vissa turnéer har varit lite stökigare än andra, säger han.

När Style of Eye, eller Linus Eklöw som han egentligen heter, kliver upp på scenen i Eksjö sommaren 2013 står tre par och dansar styrdans på golvet framför honom.

Producenten och stjärn-dj:n, som turnerat med Swedish House Mafia och står som skapare bakom Icona Pops världssuccé ”I love it”, tänker: ”Har jag verkligen bokats rätt?”

När han precis ska till att sätta i gång showen kommer 300 personer springandes från en undangömd bar.

De river alla kravallstaket på nolltid.

– Svenskar som går på sådana här konserter är helt galna. Jag har alltid haft Sverige lite i andrahand, men nu känner jag mig redo för den svenska publiken till hundra procent, säger Linus Eklöw.

Nu tar han sig an hemlandet på riktigt. I november var han en av akterna på festivalen Lights och i sommar spelar han på Bråvalla-festivalen.

”Man blir en kliché”

Eklöw debuterade som Style of Eye 2003, men vid skiv­släppet 2009, då han belönades som Årets dansartist på P3 guld­galan, tog allting fart.

– Det öppnade för fler turnéer utomlands. Det har varit lite olika valörer på dem, vissa har varit mer stökiga än andra.

Vilka har varit som stökigast?

– När det blir som intensivast och man spelar i 13 olika städer på två veckor, då blir man den där klichén: ”Var fan är jag?” Man slutar att tänka och slussas in i något väldigt surrealistiskt.

Eklöw har turnerat världen runt, men Ukraina bjöd på en minst sagt udda festivalupplevelse för några år sedan.

– Det var den mest läskiga upplevelse jag haft. Då var jag inte så kaxig. Jag fick inte lämna området och om jag gjorde det fick jag skriva på ett papper att det var på egen risk, säger han.

– En rysk man hade en scen på den festivalen som jag spelade på. Han hade slavar med sig som jobbade för honom som kameramän och de fick gå långt ut i Döda havet för att få bästa vinkeln. Allt kändes väldigt skumt.

Störst publik i USA

Med låtar som Rebecca & Fionas radiohit ”Taken over” i bagaget har Linus Eklöw den största publiken i USA och England. Nu hoppas han att Sverige kommer att bli den nya.

– För 4–5 år sedan kom man hem från USA och önskade att man kunde åka tillbaka direkt. Nu är det tvärtom. Jag satsar mer på Sverige nu, säger han.

Det här är Style of Eye

Namn: Linus Eklöw.

Ålder: 34.

Bor: Stockholm, urprungligen från Sundsvall.

Yrke: Dj och musik­producent.

Bakgrund: Debuterade som Style of Eye 2003, släppte första albumet 2009 och vann pris som Årets dans­artist på P3 guldgalan. Har gjort remixer åt artister som Robyn och The Knife, samt turnerat med Swedish House Mafia. Producerade Icona Pops värdshit ”I love it” och ligger bakom Rebecca & Fionas radiohit ”Taken over”. Har turnerat i Asien, Sydamerika, Nord­amerika, Canada, Europa och Ryssland.

Aktuell: Style of Eye är klara för Bråvalla i sommar och kommer också att upp­träda på P3 Guld­galan i januari. Jobbar på ett album med musikduon Sharks.