Urskön urladdning av Anders Wendin

Anders Wendin har gett sig ut på en ny svängig resa.
Anders Wendin har gett sig ut på en ny svängig resa.

”Den här konserten har jag sett fram emot i tio år”, säger Anders Wendin.

Det låter som att han har laddat ungefär lika länge.

Moneybrother på svenska är givetvis en alldeles strålande idé.

När Anders Wendin för drygt sju år sedan släppte albumet ”Pengabrorsan” , med ett gäng översatta covers på favoritlåtar av artister som Tom Waits och Kirsty MacColl, sålde skivan så bra att han blev tvungen att dra in den.

Wendin ville inte riskera att den svenska karriären växte sig större än det han gjorde på engelska som Moneybrother.

Samtidigt visste han att det måste bli en skiva även med egna svenska låtar någon gång.

Nu är den här. ”Dom ska få se vem dom roat sig med” är dessutom alldeles utmärkt, det i särklass mest personliga Ludvika-sonen har gjort.

Början på ny resa

När Wendin blandar upp sin soulrock med dofter av Eldkvarn, Håkan Hellström, gammal folkrock, visor och schlager låter det som att det bara är början på en ny resa.

Vilket förstärks ytterligare på scen.

Wendin har med sig bekantingar som blåsarna Gustav Bendt och Viktor Brobacke men också Magnus Stinnerborn på fiol och mandolin och keyboardisten och sångerskan Mikaela Hansson.

Fullödig show

Det är ett lysande band, öppet och fritt, lika ledigt svängande i den flödande folkstoryn ”Min kompis farsa betalade svart” som i mäktiga soulnumret ”Från Klaraberg till dig”.

Wendin drar igenom hela nya albumet och kryddar med några favoriter från ”Pengabrorsan”. Han tillägnar ”Större än så här” till sex månader gamla sonen Göte och berättar rörande om hur han skrev ”Himlen som du drömmer om” till en minnesceremoni för Anna Lindh.

Dessutom verkar han uppriktigt rörd över responsen, som om han inte vågade tro att någon skulle vilja se ett set utan Moneybrother-låtar.

Det vill vi, och troligen ni också.

För Anders Wendin bjuder på en show som är något av det mest underhållande och fullödiga jag har sett honom göra.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN