"Det var extra nervöst"

MUSIK

Kent i Roskilde: Det kändes som det var 50 000 asbakfulla där ute

ROSKILDE

Först vann Brasilien VM. Sen tittade solen fram och spred ett varmt sken över Roskilde. Då intog Kent stora scenen inför 50.000 människor och gjorde succé.

– Det var extra nervöst i dag. Tio gånger mer folk än vanligt och första giget på typ fem veckor, säger Martin Sköld.

Foto: Kanon, Kent Roskildes stora scen passade helt perfekt för Kent. - Man tvingas plocka fram Freddie Mercury-poserna, säger Jocke Berg.

Eftersom Kent består av fem individer säger Jocke Berg nåt helt annat.

– Hur stort och hur mycket folk det är... Det är inte det som är grejen. Kan vara lika svårt att vinna tillbaka publiken på en klubb om det går dåligt.

– Jo, men det är en helt annan nervositet när man står och väntar på att gå på scen inför ett sånt här gig, säger Martin.

– Kändes som det var 50 000 asbakfulla människor där ute, säger Harri Mänty.

– Ja, men de brukade sina sista krafter på oss. Det här var grymt, säger Martin.

Kraftfulla melodier

Enligt Sami Sirviö är nervositeten en del av en medveten taktik.

– Vi repar tills allt sitter till 90 procent. Resten lämnar vi öppet.

Ett arenagig förhåller sig till ett klubbgig som teater förhåller sig till film.

På film kan man spela med små medel, en rynka i pannan kan ju täcka hela duken, på teater måste det till större gester för att nå ut till publiken. Alla klarar inte av det. Men Kent funkar lika bra på klubb som arena.

– Man tvingas plocka fram Freddie Mercury-poserna, säger Jocke.

Den viktigaste anledningen till att Kent kan agera dragplåster på Roskildes stora scen är att de har låtar med breda och kraftfulla och raka melodier, det krävs när musik ska omfamna och förena 50.000 människor.

Det gäller inte minst materialet på deras senaste album: ”Vapen & ammunition”.

Det är redan i dag deras största kommersiella succé och den blir hela tiden större.

– Vi har erövrat nya lyssnare, säger Markus Mustonen.

Har ni nått de lyssnarna för att det nya materialet låter snällare?

– Vi skrev nog egentligen samma sorts låtar i början, men då ville vi ha sönder musiken på nåt sätt, den här gången spelade vi in vad som kändes bra från start, vad som i utgångsläget hade gett oss gåshud, säger Martin Sköld.

"Rakare språk"

– Snällare"? Det enklaste man kan göra är att trampa på en distpedal. Våra tidigare skivor är snällare. För nu talar vi ett rakare språk. Plattan säljer fortfarande fantastiska mängder och visst kan det bero på låtarna men"

– Vi har hållit på och nött ett tag också, till slut har vi nått dithän att vi lurat dem som bara köper fyra skivor per år att köpa en av våra skivor. Om man nån gång lyckas göra nåt som väldigt många tycker om samtidigt, trots att man inte ändrat nåt i sin stilistiska regelbok, så blir det ändå alltid så att folk säger att man sålt sig, säger Jocke.

Laddar för Kalasturnén

Den 12 juli har årets Kalasturné premiär i Norrköping. På programmet står Kent, Thåström och Hellacopters. Hellacopters öppnar. Kent och Thåström alternerar att gå på som sista akt.

Nån prestige mellan banden... Om vem som ska vinna slaget om publiken?

– Ja, men bara på ett skönt sätt. Vi kommer att trigga varandra. Jag har ju sett Thåström med sitt nuvarande band och det är skitbra och Hellacopters är fantastiska. Det kommer att bli extremt bra, säger Martin Sköld.

Kent

Tore S Börjesson