Earl Sweatshirt låter lekande lätt

Earl Sweatshirt, aktuell med en perfekt liten kafferast av rap.
Earl Sweatshirt, aktuell med en perfekt liten kafferast av rap.

ALBUM Earl Sweatshirts nya album ”Sick!” låter lekande lätt, trots att livet den skildrar – det som småbarnspappa i en pandemi – är raka motsatsen.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Earl Sweatshirt
Sick!
Tan Cressida/Warner

RAP Sedan Earl Sweatshirt slog igenom som 16-årigt underbarn i Odd Future-kollektivet har han haft en alldeles egen konstnärlig signatur. På förra fullängdaren – den fantastiska ”Some rap songs” – tog han sitt uttryck till en ny nivå när han suddade ut gränsen mellan avantgardistisk jazz och hiphop.

Ett decennium senare släpper den Los Angeles-baserade rapparen sitt fjärde album, 10 låtar och 24 minuter kort. Formatet känns välkommet (alternativet – 29 spår, maxantal streams! – börjar bli mer än lovligt uttjatat). Bland annat Tierra Whack och Frank Ocean har redan praktiserat fragmentariska låtar och här är snittlängden uppskattningsvis 1 minut och 22 sekunder. Varje ord får en annan tyngd, det finns plats för lyssnaren att fylla i med egna tankar och känslor, när det sållas så.

”Sick” är inspirerad av främst två saker: pandemin och det faktum att Earl Sweatshirt blivit pappa. Det senare är anledningen till att artisten valde att skrota en mer ”optimistisk” och dubbelt så lång version av projektet. Likt tusen och åter tusen föräldrar före honom tvingades han inse att ”skiten inte längre handlar om honom själv”, som han nyligen uttryckte det i en intervju med Rolling Stone.

Han rappar fortfarande suveränt. Den behagligt kärva rösten släpar charmigt efter beatsen, som alternerar mellan vimsig lo-fi och mörk trap. Till skillnad från tidigare album låter ”Sick!” emellertid knivskarp, som iskristaller en solig vårvinterdag. Samtidigt kvarstår musikens själva grundton: den verkar gjord lite sådär i förbifarten. Glimtvis framstår den paradoxalt nog som superfokuserad.

Musiken skiftar temperament från låt till låt – i bland från vers till vers. Albumets tjusigaste stunder (”Old friend”, ”2010”, ”Fire in the hole”) försätter åhöraren i en mysig hypnos. ”Sick!” låter lekande lätt, trots att livet den skildrar – det som småbarnspappa i en pandemi – är raka motsatsen.
BÄSTA SPÅR: ”Old friend”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE