– Jag lever på övertid

Niclas Frisk: Varje skiva känns som den sista

Han har turnerat världen över och har försörjt sig som musiker i över 20 år.

Och har försökt lägga av – utan att lyckas.

– Varje gång har jag halkat in i musiken igen, säger Niclas Frisk, som släpper soloalbumet ”Deeper down in Chinatown”.

Niclas Frisk, 42, har ett stort plåster på näsan.

Han har blivit biten. Katten Tarzan tyckte att det var dags att vakna.

– Han är bara ett par månader. Han satte tänderna i näsan ganska hårt. Det rann blod och så där. Den veckan man ska släppa sin skiva och fotas så blir näsan en stor jordgubbe.

En annan artist hade kanske ställt in intervjun eller bett om att fotas en annan dag. Men inte Niclas Frisk.

Oväntat samtal

Efter 20 år som artist i olika konstellationer, bland annat Atomic Swing, Sweet Chariots och A Camp, är det nu första gången hans eget namn står på skivkonvolutet – albumet ”Deeper down in Chinatown” släpptes nyligen.

– Jag känner att alla mina förhoppningar om vad jag ska göra inom musik har besannats många gånger om. Jag har inget riktigt att förlora, det känns som om jag lever på övertid på något vis …

På övertid?

– När den popvärld jag kom från på 1990-talet föll i bitar så trodde jag inte att jag vid 42 års ålder skulle ha folk som ringde och vill betala för skivinspelningar, säger han.

Samtalet kom från skivbolaget EMI.

– Det hade jag inte räknat med, varje skiva man gör tror man blir den sista. Och jag trodde nog att det var dags. Det finns en bok av John Steinbeck ”A cup of gold”, den handlar om piraten Henry Morgan. I slutet av boken blir han anställd av England för att rensa upp i piratträsket så han hänger sina gamla piratkompisar och byter sida. Och det är någon där som står med snaran om halsen och undrar varför han bytt sida.

Försökte lägga av

– Jag kan inte återge det lika bra som John Steinbeck, men vid något tillfälle måste du liksom ansluta dig till samhället, annars går du under, och det är den linjen som man pushar hela tiden, säger han.

Hur nära har du varit att lägga av?

– Jag har försökt flera gånger. Jag har gått och läst upp ämnen för universitet men varje gång jag har börjat läsa så är det något som hänt som gör att jag inte kan fullfölja det, det har blivit någon hit någonstans och så har man halkat in i musiken igen, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN