Håkan Hellström

Håkan Hellström låter bekant och känslosam

avNatasha Azarmi

Foto: ANDERS DEROS
Håkan Hellström på en av sina Stadion-konserter i fjol.

SINGEL På Håkan Hellströms andra singel inför kommande albumet finns ingenting nytt men det är en mer intim och känslosam Håkan vi hör.

Det är på tiden.


Håkan Hellström
Tro på livet
Tro och Tvivel/Woah Dad!/Warner

POP De senaste åren har musiken hamnat i skymundan för varumärket Håkan Hellström. Fokus har i stället legat på försäljningssiffror och rekord.

Och med den ena arenakonserten efter den andra har han rört sig allt längre ifrån den artist som med små medel på scen kunde sjunga sig rakt in i hjärtat.

Därför kändes det tveksamt när 44-åringen i förra veckan släppte en ny singel helt utan förvarning och efter en betydligt kortare paus än väntat. Jag nästan fruktade att det bara var ännu en uppvärmning inför ytterligare Ullevi-konserter nästa sommar.

Men Håkan överraskade.

”Vänta tills våren” var en rak och fin ballad utan ambitionen att hamna på hitlistorna. Det var som att vi i de sex minuterna tog oss minst åtta år tillbaka i tiden.

Nu släpper han sin andra singel på tio dagar och redan på fredag kommer albumet ”Illusioner”.

Men det är enkelt att redan nu föreställa sig hur det kommer att låta. Jag satsar mina pengar på orkestrala arrangemang och storslagna ballader. Så låter nämligen ”Tro på livet”.

Här finns nog ingenting du inte hört förr, inte minst ett typiskt Håkan-tema om att aldrig ge upp.

Sångaren använder hela sitt register och med sin mörka basröst övertygar han lyssnaren om att kämpa vidare även under de värsta av dagar: ”Där blommor växte växer inte ens ogräs längre”, sjunger han och kompas av stillsamma fioler.

Låten bygger sedan upp till ett vackert crescendo där Håkan konstaterar ”att tro på livet är en hård väg att gå”. Han tar i så att rösten brister.

Det är som att ”Du är snart där”, en av höjdpunkterna från 2010 års ”2 steg från paradise”, har fått en fortsättning.

Och det är väl just det som är problemet. Vid det här laget har Håkan redan gjort det mesta och att knocka lyssnaren ur stolen känns numera som en omöjlig uppgift.

Men att Håkan Hellström äntligen väljer musiken framför allt annat är ändå den bästa överraskningen jag kan tänka mig.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik

Pop