Musik

- Vi bor på hotell tills vi är säkra

MUSIK

Steve Earle USA:s mest utskällde artist efter "taliban-låten"

Steve Earle är en av USAs mest utskällda artister.

Orsak: hans låt om den amerikanske talibanen John Walker Lindh.

- Jag och min familj kommer att bo på hotell tills allt är säkert, säger countryrockstjärnan.

Det är låten "John Walker"s blues" på kommande albumet "Jerusalem" som upprör USA. Steve Earle - en av de mest respekterade och politiskt medvetna amerikanska artisterna - sjunger om den 21-åriga amerikanen John Walker Lindh som stred på talibanernas sida mot amerikanerna, och som numera sitter fängslad.

- Jag skrev låten på ett hotellrum i Malmö i februari, och jag insåg direkt att det var kontroversiellt att ge John Walker Lindh en röst, säger Steve Earle när Aftonbladet träffar honom i Stockholm.

- Men jag skrev låten eftersom jag har en son i samma ålder. Vad hade hänt om det var han som gjorde det? Hur hade jag reagerat?

Ringde och varnade sonen

- Jag tycker att jag är ganska påläst om religion och politik, men insåg snart att jag vet oerhört lite om islam. Jag försöker bara förklara att det finns en historia bakom John Walker Lindh.

Albumet kommer inte ut förrän den 23 september men nyheten om Steve Earles "taliban-låt" läckte ut redan i juli.

- Jag var på semester i Europa. Min pappa ringde och undrade vad jag hade ställt till med. När jag förstod vad som höll på att hända ringde jag hem till min son hemma i vårt hus och sa till honom att vara extra försiktig med brev och paket. Efter det reste jag hem och bjöds in till olika tv-shower där jag intervjuades och spelade låten.

Är du orolig för vad som skulle kunna hända?

- Det tjänar inget till att gå runt och oroa sig. Men jag och min familj tänker bo på hotell när plattan kommer ut, i alla fall under en tid tills allt är helt säkert igen.

Vilka reaktioner får du?

- Hittills bara positiva.

Vad tycker du själv om låten?

- En av mina bästa låtar någonsin. Jag är oerhört stolt över den.

Tredje versen ur John Walker´s blues

Tobias Fröberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik