Musik

Ledin skrev "Snabbköps- kassörskan"

MUSIK

Efter 17 år: Nu ville jag säga sanningen

AVSLÖJANDET I VISBY I GÅR Tomas Ledin och Di sma under jårdi med sångaren Göran Ringbom spelade tillsammans på Gotland i går. Då berättade de för första gången sanningen om superhiten  Snabbköpskassörskan : Ledin, som även producerade skivan, skrev låten.
AVSLÖJANDET I VISBY I GÅR Tomas Ledin och Di sma under jårdi med sångaren Göran Ringbom spelade tillsammans på Gotland i går. Då berättade de för första gången sanningen om superhiten Snabbköpskassörskan : Ledin, som även producerade skivan, skrev låten.

VISBY

Jo.

Det VAR Tomas Ledin som skrev "Snabbköpskassörskan".

I går, på scenen i Visby, avslöjade Ledin själv hemligheten som varat i 17 år.

– Jag fick frågan senast förra veckan om det var jag, säger han.

En radioplåga och etta på alla listor. ”Snabbköpskassörskan” från 1985 blev en svensk klassiker. Och Göran Ringboms och hans band Di sma under jårdis nationalgenombrott.

Kompositör: Jonas Moberg. Så stod det på skivkonvolutet. Men i själva verket är det Tomas Ledin som skrivit låten.

Vänner sedan 70-talet

En hemlighet som bevarats i 17 år. Till i går då Tomas Ledin uppträdde i Visby.

– När jag fick veta att Di sma skulle spela med mig i kväll så tyckte jag att det var dags att berätta sanningen, säger Tomas Ledin.

Mitt under Ledins konsert klev sångaren Göran Ringbom och resten av Di sma upp på scenen. Tillsammans med Ledin framförde de den låt som gjorde Di sma till storheter.

– Låten är det bästa som hänt mig, säger Göran Ringbom.

Tomas Ledin skrattar:

– Åja, dina barn smäller väl högre...

De två har känt varandra sedan 70-talet, då Ledin spelade mycket på nattklubbar i Visby. Ringbom bad honom att producera Di smas debutalbum, men det fattades också några låtar. Tomas Ledin skrev dem och bland dem fanns just låten om kassörskan Maja Lund, som arbetade i lanthandeln i Hamra.

”Ska leva i 100 år”

– Det var Di smas första album och jag var orolig för att för mycket fokus skulle hamna på mig ifall jag avslöjade att det var jag som hade skrivit låten, säger Tomas Ledin.

I dag är lanthandeln nedlagd. Men fortfarande stannar turistbussar i Hamra och vill ha en en autograf av Maja Lund som bor kvar i Hamra.

– Låten kommer att leva vidare i hundra år, säger Göran Ringbom. Jag visste direkt att den skulle bli en hit när jag hörde den och slog vad med Tomas om en flaska whisky.

– Jag förlorade, säger Tomas Ledin.

Ulrika Svensson

ANNONS

MORS DAG-BUKETTEN MED CHOKLAD! Beställ i god tid hos Interflora här.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik