The Hives i stort skivbolagsbråk

MUSIK

Svenska Burning Heart: De har brutit vårt kontrakt

Foto: STRUNTADE I GAMLA KONTRAKTET Skivbolaget Burning Hearts företrädare säger sig vara chockad och besviken över att The Hives har skrivit på ett kontrakt med engelska Universal.

The Hives riskerar att bli stämda.

Gruppen har skrivit på för engelska jätten Universal - trots att deras svenska skivkontrakt fortfarande gäller.

– Vi är chockade och besvikna, säger Richard Ardermark på Burning Heart.

Våren har varit en framgångssaga för Fagerstarockarna The Hives. Guldskiva i England, miljonkontrakt med skivjätten Warner i USA och en utsåld turné över den nordamerikanska kontinenten.

”Väldigt dystert”

Men nu har vägen från klarhet till klarhet istället landat i ett stort skivbolagsbråk. The Hives har nyligen skrivit på ett nytt stort skivkontrakt med den en-gelska grenen av storbolaget Universal om tre album.

Men gruppen har fortfarande kontrakt på att göra en skiva till på sitt svenska skivbolag Burning Heart Records.

– Vi är jävligt chockade och besvikna. Vi har jobbat med The Hives i sju år, upp till den position de har i dag och så kommer det här helt ur det blå. Det är väldigt dyster stämning här just nu, säger Richard Ardermark, marknadschef på Burning Heart Records.

Tredje skivan kvar

Burning Heart, skivbolaget Epitaph (som till stor del äger Burning Heart) och amerikanska Warner har nu gemensamt anlitat advokater för att se över situationen.

– Det är egentligen gans-ka enkelt. Vi har skrivit ett kontrakt med gruppen på tre skivor. De har gjort två och har alltså en kvar. Och så skriver de på för Universal, utan att ens informera oss, säger Richard Ardermark.

Hur lång tid rättsprocessen kommer att ta kan inte Ardermark uttala sig om.

– Jag vill egentligen inte kommentera det där. Det kan gå fort eller ta väldigt lång tid. Just nu kan vi bara avvakta, säger han.

Vad kommer det innebära om det visar sig handla om kontraktsbrott?

– Vill det sig riktigt illa kan det komma att handla om stämningar, men det hoppas vi kunna undvika in i det längsta, säger Ardermark.

The Hives själva har nu helt brutit kontakten med Burning Heart, och är väldigt fåordiga om det nyskrivna kontraktet.

”Kontraktet är slut”

– Vi anser att vårt kontrakt med dem är slut och därför skrev vi på ett nytt. I övrigt vill jag inte kommentera det här, säger gitarristen Niklas "Nicholaus Arson" Almqvist till Aftonbladet .

Men enligt dem har ni kontrakt på en skiva till.

– Nej. Och som jag sa, vi tänker inte kommentera det här något mer.

Martin Söderström