Jonas Lundqvist tillbaka med större sorg

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Utelivet får ta stor del i Jonas Lundqvists texter.
Foto: KRISTIAN BENGTSSON
Utelivet får ta stor del i Jonas Lundqvists texter.

ALBUM På sitt tredje album under eget namn fortsätter Jonas Lundqvist att gräva i sina innersta tankar. Men han har lagt de euforiska melodierna åt sidan.


Jonas Lundqvist
Affärer
Adrian/Border


POP Jag kan ibland önska mig ett eget soundtrack som spelas upp vid betydande ögonblick i livet. Efter varje besvikelse, misstag och dumdristighet.

Och jag vill att Jonas Lundqvist gör musiken. I gränslandet mellan eufori och melankoli har den tidigare Bad Cash-trummisen förmågan att ge djup till vardagliga händelser.

På sitt tredje album under eget namn fortsätter Lundqvist att gräva i sina innersta tankar. Han sjunger om sånt vi andra helst håller hemligt. I "Helt perfekt" grämer han sig över att exet har det bättre: ”För jag orkar knappt ens duscha eller äta nåt/Men ditt liv verkar helt perfekt”.

I ”Konstiga restauranger” har han en affär som ingen får se, och i ”Leva farligt” snortar han upp hela lönen inne på en krogtoalett.

En av höjdpunkterna på föregångaren ”Vissa nätter” var Lundqvists solkyssta duett med El Perro Del Mar. Den här gången får han hjälp av Amanda Bergman. ”Lilla person” är en rak poplåt om relationer och hur länge de kan riva i en trots tiden som gått.

Det är en förlust att kombinationen Lundqvist-Bergman inte existerat förrän nu.

Än i dag står Jonas Lundqvist med stadiga fötter i Göteborgspopen, men hans briljanta blandning av sorgsna texter och glada melodier finns inte kvar. Låtarna är mörkare och saknar den eufori och slagkraftighet som funnits där tidigare.

Västkustsonen lyckas som bäst i ”Kom åter”, en historia om förbjuden kärlek med undertoner av The Cure: ”Pappa, jag vet så sluta predika/Vi vill inget mera än att va med varandra”. Smärtan hörs tydligt i honom.

Här finns kanske ingen hitvarning men ”Affärer” är ändå ett utmärkt soundtrack till när livet inte blir som man tänkt.
BÄSTA SPÅR: ”Kom åter”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

Publicerad: