Någon annan placering vore svårartat hyckleri

MUSIK

Håkan Steens topp tio

1. 2 STEG FRÅN PARADISE (HÅKAN HELLSTRÖM)

POP Inte första gången jag toppar en sån här lista med Håkan Hellström men vad göra? Någon annan placering vore svårartat hyckleri. Håkan lyckas åter lyckas gå vidare och göra sin musik till en spegel av livet han lever nu, utan att tappa allt det som har gjort honom till de senaste decenniets främsta svenska röst. Eskapismen i ”Shelley”, insikterna i ”Du är snart där”, minnena i ”Dom där jag kommer från”. Ingen annan får plats med lika mycket i popmusik på svenska.

2. SHADOWS (TEENAGE FANCLUB)

POP Traditionell popmusik på vanliga instrument. Det kan fortfarande räcka långt. Bästa beviset i år kommer från några skottar som efter tjugo år oförtrutet jagar vidare efter den perfekt bitterljuva melodin.

3. THE BIG BLACK & THE BLUE (FIRST AID KIT)

POP/FOLK Det händer någonting när Klara och Johanna Söderberg sjunger tillsammans. Jag älskar stockholmssystrarnas ödesmättade sånger och inte minst det helt naturliga sättet att omfamna historien lika mycket som nuet.

4. VOLUME 2 (SHE & HIM)

POP Zooey Deschanel och M Ward gjorde finfin pop redan på debuten och deras väldigt kaliforniska happy sad-sånger känns ännu mer självklara på uppföljaren. Årets cover också, NRBQ:s ”Ridin’ in my car”.

5. BROKEN RECORD (LLOYD COLE)

POP Den beläste britten har ett band igen och överraskar med sitt starkaste album på minst 15 år. Cole är kanske inte lika mycket romantiker som förr men alltjämt en utsökt berättare och stämningsskapare.

6. LOVE AND IT’S OPPOSITE (TRACEY THORN)

POP Thorn skriver sånger om vårdnadstvister och singelbarer med unik värme och klarsynt mänsklighet, och gör det till musik så mjuk och varsam att alla historier om åldrad romantik känns trygga och hoppfulla.

7. SINGING FROM THE GRAVE (ANNA VON HAUSSWOLFF)

ROCK Hon sjunger ”I made love with the devil” och kommer undan med det. För hos göteborgska Anna von Hausswolff finns en närvaro de flesta debutanter bara kan drömma om. Pianodramatik som dignar av löften.

8. THE SUBURBS (ARCADE FIRE)

ROCK Arcade Fire lyckas bredda sitt ”alla känslor på en gång”-uttryck och gör ett album som verkligen fångar känslan de vill åt, den av att växa upp i förorternas trygga villatristess.

9. JULY FLAME (LAURA VEIRS)

POP/FOLK Laura Veirs från Portland har smugit fram via sex album och med ”July flame” faller allt på plats. Akustisk pop med självklara melodier och en röst man inte kan undgå att lyssna på.

10. OBADIAH (FRAZEY FORD)

POP/FOLK Ford är en tredjedel av utsökta The Be Good Tanyas men rentav ännu bättre på sin solodebut, där karg country sveps in i orgelvarm soul och stärker min tes om att 2010 var ett av de stora folkpopåren.