Axwell och Ingrosso kungar på Summerburst

Uppdaterad 2015-06-15 | Publicerad 2015-06-14

Per Magnusson om Summerburst

På Summerburst har Swedish House Mafia-medlemmarna Axwell och Ingrosso orubblig kultstatus.

Till och med större än prinsbröllops-dj:n Avicii.

Dmitri är det vanligaste namnet på Summerburst.

I går: den grekisk-belgiska duon Dmitri Vegas & Like Mike.

I dag: de svenska house-slynglarna Dimitri Vangelis & Wyman. I bakvända kepsar, solglasögon och långt hår ser de ut som små-kloner av Swedish House Mafia.

–  Här är en låt vi skrivit tillsammans med Steve Angello! ropar duon med illa dold stolthet. Stockholmskillarna har lite för stor respekt för sina idoler, men publiken sjunger extatiskt med i deras syntslingor. (Trenden på Summerburst är allsång till de instrumentala partierna snarare än de vokala refrängerna).

Festen i fokus

Dagens holländare heter Afrojack. Den Spijkenisse-bördige 27-åringens signum är dutch house; diskantiga build-ups och gälla ljud som – för det otränade örat – kan misstas för trance eller rave. Afrojack har vaknat på sitt allra mest partypeppade humör. Han bjuder på karaokeshow med texter på storbildsskärm och avslutar sitt set med ”Bira bira bira, bärs bärs bärs” på hollsvensk accent.

Sebastian Ingrosso har även han festen som mellannamn. I par med Axwell avslutar han Summerbursts femårsjubileum. I Ingrossos bok är inget partytrick förbjudet. Inte ens Metallicas ”Enter Sandman” eller Totos ”Africa”. Låtvalen accentuerar att EDM bor granne med rocken, i synnerhet den krispiga västkustditon. Axwell och Ingrossos låt ”Something new” låter som en uppdatering av Journeys ”Don't stop believing”. Det är musik att gå runt med en öl i luften och skråla in sommaren till, oavsett om ditt företag hyrt ett tält, du står på mellan-vipen eller tvingas vistas bland de vanliga dödliga i sponsrad regnponcho ute på fältet.

”Någonting djupt melankoliskt”

Axwell och Ingrosso staplar Tove Lo-refränger på varandra. Ju sorgsnare, desto bättre.

För det finns ju någonting djupt melankoliskt med EDM-syntar och fyrverkerier mot en junihimmel. Och i tomheten när den sista sorgsna konfettin seglat ner över Gärdet och trampats ner i gyttjan.

Följ ämnen i artikeln