Sven-Ingvars har blivit ett band av sin samtid

avNatasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETER ERICSSON
Oscar Magnusson för sin pappas låtskatt vidare.

KONSERT I vår hyllas Sven-Erik Magnusson och hans låtskatt med en omfattande Sverigeturné. Sven-Ingvars och sonen Oscar Magnusson minns honom med maximal glädje.


Sven-Ingvars
Turnépremiär: Flygeln, Norrköping. Publik: Drygt 600 (fullsatt). Längd: 2 timmar. Bäst: ”Säg inte nej säg kanske” och ”Så många mil så många år”. Sämst: En enda duett är flera för lite.


NORRKÖPING. I 60 år spelade Sven-Ingvars med Sven-Erik Magnusson i spetsen. De skapade några av Sveriges mest folkkära låtar. För ett år sedan gick sångaren ur tiden.

Sonen Oscar Magnusson har varit med i bandet sedan 2006. Nu får han stå i centrum. Tillsammans med resten av bandet ska han föra pappans låtskatt vidare på en omfattande Sverigeturné. ”Länge leve Sven-Ingvars” är ett tack till Sven-Erik, utan att på något sätt försöka fylla hans skor.

”Jag ser det, lite avdramatiserat, som att jag flyttar närmare mitten av scenen och att jag kan göra något fint, relevant och bra av det”, säger Oscar Magnusson i ett pressmeddelande.

Redan i höstas hyllades Sven-Erik Magnusson i ”Så mycket bättre”. Flera minnesvärda tolkningar gjordes, men bäst var ändå sonens postuma duett med pappan. ”Så många mil så många år” skapade tårar både vid artistbordet och hemma i tv-sofforna.

Det gör den även i kväll. I bakgrunden visas ett vackert bildspel av Sven-Eriks liv. Och när vi får höra hans röst ser vi också ett foto där han står lycklig på scenen.

Kvällens hyllning går ofta i glädjens tecken. Bandet ler stolt mot varandra, ibland spelar de skrattandes rygg mot rygg. Publiken jublar när tempot ökar, de stampar fötter och sjunger med så fort de får chansen, särskilt i låtar som ”Det tror jag inte på” och ”Säg inte nej säg kanske”.

Vi reser årtionden tillbaka. Oscar Magnusson tar oss till folkparkerna och senare till landets största scener. Ofta slår det mig hur före sin tid hans pappa var. Ljuva melodier som ”Anita” och ”När solen färgar juninatten” berör än i dag. Och gitarrsolot i ”Fröken fräken” får även mitt 90-talshjärta att studsa. Sven-Ingvars har blivit ett band av sin samtid.

”Jag brukar föreställa mig att jag har pappa med mig sittandes på vänsteraxeln”. Sonen spelar på Sven-Eriks gamla gitarr: ”Han visar mig var jag ska lägga fingrarna”. Och sen börjar han sjunga "Två mörka ögon” i en betydligt mycket mörkare version än vad publiken är van vid. I kväll ger han låten en helt ny innebörd.

”Länge leve Sven-Ingvars” är en vacker hyllning till Sven-Erik Magnusson som hade gjort honom väldigt stolt.


LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM