Mariette önskar hon kommit ut tidigare

Publicerad 2015-06-12

”Säg upp dig, gör slut, kom ut” Idag släpps årets pridelåt

Hon utsågs till Årets homo 2010. Nu får hon peppa andra att komma ut.

Årets pridelåt är skriven av Mariette.

– Jag önskar att vi var mindre oroliga. Jag själv kan känna: Varför gjorde jag det inte tidigare?

I våras slutade Mariette trea i Melodifestivalen. Inte ända fram, alltså, men hon skulle gärna prova igen. Fast först har hon en späckad sommar.

Sommarturnén med nytt liveband har just rullat igång och snart kommer en ny EP . Redan denna fredag släpper hon årets officiella låt för Stockholm Pride.

– Det är en ära och känns jättekul att få vara med i den officiella låtfamiljen! säger artisten.

”Ska peppa folk”

Den ganska fartfyllda låten heter ”My revolution” och skrevs först och främst för den kommande EP:n.

– Vi hade en bra känsla och stämning i studion och jag kände: ”Men här är den ju!” Utan att ha skrivit precis till Pride.

”My revolution” ska ge stöd i våra personliga revolutioner.

– Vi har en slogan som lyder: Säg upp dig, gör slut, kom ut! Det betyder ju inte att alla ska säga upp sig och bli gay, utan låten ska peppa folk att finna styrka att komma dit man vill vara, och vara den man är, säger Mariette.

Kom ut under gymnasiet

Själv hade hon inte tackat nej till mer lugn inför att komma ut som homosexuell. Hon tog till slut steget under gymnasietiden.

Föräldrarna hade svårt att acceptera nyheten, men andra i Mariettes närhet gav stort stöd.

– Jag önskar att vi var mindre oroliga. Jag själv kan känna: Varför gjorde jag det inte tidigare? Vissa saker blev svårare. I familjen var det knivigt på vissa håll. Men vännerna sa: ”Varför har du inte sagt nåt? Vi älskar ju dig ändå”. Och jag hade gått runt med den där oron i magen själv.

”Vi ska toppa!”

I år hålls Stockholms pridefestival den 27 juli till och med 1 augusti. Mariette kommer att framföra låten under invigningen och utlovar feststämning ända upp på scenen.

Hon längtar redan.

– Pride är en slags frizon där alla kan vara sig själva. Det finns mycket kvar att kämpa för, men den veckan är det mycket glädje och fin stämning. Det är nåt som alla borde uppleva, tycker jag. Jag hoppas att Pride ska bli större än nånsin. Vi ska toppa!

ANNONS

Följ ämnen i artikeln