Steenkakan: The Blow Monkeys & Dr Robert

MUSIK

Håkan Steen tipsar om veckans retro

The Blow Monkeys & Dr Robert

Halfway to heaven

Sony

POP/SOUL Det är mycket The Blow Monkeys nu. 80-talsbandet som återförenades 2007 släppte för en dryg månad sedan fina albumet ”Feels like a new morning”.

Och här kommer en trippelsamling, den första med både det bästa av The Blow Monkeys och de bästa sologrejerna från sångaren Robert ”Dr Robert” Howard. Dessutom får vi en tidigare outgiven BBC-konsert från 1984.

The Blow Monkeys bildades i London 1981 av den då 19-årige Dr Robert. Musiken som gjorde dem till ett namn var sofistikerad pop, med stilkänslan och melodierna influerade av både The Style Council och T Rex och med samma mix av hjärta och socialt patos som hos Curtis Mayfield.

Dr Robert ville vara modern och produktionen är onekligen en del av sin tid. Men The Blow Monkeys hade verkligen låtar, och sånt som ”Digging your scene” och Curtis-duetten ”Celebrate (the day after you)” kommer troligen alltid att låta fantastiskt.

1990 sprack bandet men Dr Robert fortsatte med en lång rad soloplattor, lite strävare och mer musikaliskt sökande men alltjämt med en av de bästa brittiska rösterna.

”Halfway to heaven” är en föredömlig introduktion till hans värld.

BÄSTA SPÅR: ”It doesn’t have to be this way”.

ARTIKELN HANDLAR OM