Musikrecensioner

Både rörande och proffsig 40-årskris

Av: 

Jenny Seth

MUSIK

Så många Betyg: 1 av 5 plus får Petters ”Början på allt”

Utflykter i petter-universumet Fansen kommer att känna igen sig i ”Början på allt”.

Foto: Adam Falk/Winter Projects

HIPHOP ”Jag tänker aldrig dö”, sjunger Håkan Hellström på sin senaste singel ”Det kommer aldrig va över för mig”.

 ”Jag vägrar växla ner”, rappar Petter på ”Sitter på en dröm”, ett av spåren på nya albumet.

 Två 39-åriga, albumaktuella småbarnspappor drömmer om odödligheten. De vill försäkra världen, sig själva och sina yngre, mer passionerade, jag om att de fortfarande är här.

Giganterna som vi känner vid förnamn har varsin självklar plats i svensk pophistoria. Deras musik är numera nästan frånkopplad vad som händer i popvärlden i övrigt och liksom Håkan så har Petter hittat sin egen formel som han upprepar och gör det snyggt.Proffsiga låtmakarna Vincent, Salem Al Fakir och Filthy speglar kanske inte det mest nyskapande som händer inom hiphopen nu, men har format produktionerna kring det huvudpersonen gör allra bäst: driviga, svängiga hiphopanthems. Petter är en av få artister som faktiskt funkar på ganska riffrockiga hiphopproduktioner, samplingarna tar ofta avstamp i 60- och 70-tal och titelspåret ”Början på allt”, med gamle kumpanen Eye-N-I, hämtar energi från klassiska ”Apache”.

Balladerna finns också här och referenser och blinkningar till hela egna katalogen dyker upp på nästan alla spår. Som små utflykter i Petter-universumet, ett ställe där det är ganska härligt att vara. Hemtamt liksom.

På låten ”Alla vet” säger Petter att han är folklig, stor, känd, relevant och det är ju sant, men det som förut var vanligt rapskryt låter nu som affirmationer, självpeppande mantran. Och bredvid dem hörs minst lika mycket tvivel, självrannsakan och osäkerhet – teman som Petter utforskat på flera av sina senaste album.

Han verkar genuint intresserad av att försöka bli en bättre människa och låter det höras utan att falla i allt för många klichégropar. Medelålders svenska mäns låttexter våren 2013 är lite som landets populäraste poddar: En studie i navelskåderi men också hjärtskärande självinsikter och rader som är rörande i sin banala uppgivenhet.

”Jag är trettionio. Jag är ett tappat självförtroende”

Håkan Hellström.

 ”Min terapeut sa till mig ’Var dig själv’”

Petter Alexis.

Håll tummarna för att livet börjar vid 40.

Bästa spår: ”Mighty” är vad den heter! Ett mäktigt inledningsspår, med Petter-essens i koncentrat och oemotståndliga Newkid på refräng. Som vanligt är Petter en mästare på att boka gäster.

Kolla in: Splitternya videon till tunga singeln ”King” som gästas av grymma Lilla Namo. En kavalkad av kända ansikten dyker upp, inklusive Gry Forsell (!), och alla får låna Petters dookie chain.

Titta också på: Bioaktuella ”This is 40”, Judd Apatows film om ett krisande par i sina bästa (?) år tajmar väl med vårens alla åldersnojjande popkulturpersoner.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikrecensioner