Tinashes trippiga vår-r’n’b är värd all väntan

Det är fyra år sedan Tinashes ”Joyride” först annonserades. Nu är den till slut här.
Det är fyra år sedan Tinashes ”Joyride” först annonserades. Nu är den till slut här.

ALBUM Tinashes ständigt försenade ”Joyride” är ett r’n’b-album som landar perfekt i våren. Lyssna bara på tjusiga ”Oh la la”, mysiga ”Salt” eller självhäftande hiten ”Faded love”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Tinashe
Joyride
RCA/Sony


R'N'B Då och då – men verkligen inte ofta – dyker det upp en artist som lovar allt.

Med fånigt smittsamma klubbdängan ”2 on” och r’n’b-eposet ”Bet” var ex-barnskådespelaren Tinashe Kachingwe från Lexington, Kentucky, just en sådan.

Det verkade inte finnas någon gräns för hennes potential.

Men efter debuten ”Aquarius” följde en förvirrad tid. Turerna inför ”Joyride” har levt upp till albumtiteln med råge. Mycket tyder på att Tinashe kommit på kant med den industri som Pulps Jarvis Cocker 1998 med rätta jämförde med porrbranschen i sitt cyniska utnyttjande av människor och som är extra skoningslös mot kvinnnor.

Först skulle ”Joyride” ha kommit ut 2015. Sedan året därpå. Och året därpå igen.
Singlar menade för albumet släpptes och brann ut. En turné – som bland annat skulle ta Tinashe till Debaser Medis i Stockholm – annonserades och ställdes in. 2016 släpptes gratis-mixtapen ”Nightride”. Men fortfarande ingen ”Joyride”.

På sociala medier lackade Tinashe på att skivbolaget prioriterade artisten Zayn framför henne. Bråket slutade med att hon läckte sin egen singel.

Det krävdes ett eget studiobygge i Hollywood Hills för att Tinashe skulle få ro att slutföra albumet. I en intervju med Vulture säger hon att det finns 200 låtar och tre varianter av skivan. I dag släpps slutversionen och på förhandslyssningen har låtarna ändelser som ”_Mix 51 - master V5”.

”Joyride” kickar igång med titelspåret. En låt som Rihanna – helt i linje med de krångliga omständigheterna kring albumet – köpte loss till sin ”Anti” och sedan kastade, varpå Tinashe tog tillbaka den igen.

”Anti” framstår mer och mer som en modern klassiker som satt agendan för hur album av stora popstjärnor i skarven mellan r'n'b, pop och hiphop har kommit att låta.

Precis som ”Anti” är ”Joyride” ett album av en artist med enorm kommersiell kapacitet men som tonat ner den sidan till förmån för en egen, konstnärlig vision.

I Tinashes fall lyder den brisig mixtape-r’n’b med uppchoppade röster och tung bas, snarare än självklara hits.

Och det hörs att Tinashe, precis som Rihanna på ”Anti”, lagt ner tid på musiken. Hon står som medkompositör på alla låtarna.

Tonen är rakt igenom kaxig, självsäker.

Gästerna Future, Offset, Ty Dolla Sign, French Montana och svenska Little Dragon – som Tinashe själv fan-DM:ade på Instagram – får alla finna sig att agera i den rökiga kulissen.

Tinashe sätter sig själv i förarsätet, det här är hennes tur.
BÄSTA SPÅR: ”Faded love”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

Publisert:

LÄS VIDARE