’Låtskrivarna tjänar lika mycket som Zlatan’

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
ABBA drar fortfarande in pengar, trettio år efter att låtarna skrevs.

Att lyckas som låtskrivare i världsklass kan generera Zlatan-löner,

enligt experterna.

– De tunga grabbarna tjänar minst lika mycket som våra stora sportstjärnor, säger Anders Hjelmtorp, vd för Export Music Sweden.

Export Music Sweden är en slags ambassadör för svensk musik utomlands. Dess vd Anders Hjelmtorp berättar att trots att skivförsäljningen tappat de senaste åren finns det nya inkomster för en låtskrivare.

Olika sätt att sälja

Han tar ett exempel som Teddybears Sthlm som satsade stenhårt på USA, men bara sålde plattan i 30 000 exemplar. Däremot fick bröderna Joakim och Klas Åhlund enligt tidskriften Billboard in 2 miljoner dollar på att låtarna användes på andra sätt – som reklam och filmer.

Det här elitgänget, är det sammanlagt hundratals miljoner de har dragit in?

– Ja, absolut. Det är väldigt stora summor. Men det är inte bara de. ABBAs försäljning är fortfarande en viktig del i exportintäkterna, till exempel ABBA-dvd:er och liknande.

En låt som ”Toxic”, hur mycket kan den generera?

– Om man tar en svensk låtskrivare som lyckas få in en låt på en Britney eller Madonna-platta. En sådan platta säljer i dag kanske 3 miljoner. Om snittpriset är 100 kronor så blir det 300 miljoner till skivbolagen. Av det går 10 procent till STIM, alltså 30 miljoner. Sedan drar de av 10 procent för administration. Det blir väl i slutändan 2,3 miljoner till varje låtskrivare om det är 12 låtar på plattan.

– Sedan har man kanske 10 miljoner nedladdningar på i-tunes gånger 8 kronor. Det är 80 miljoner. På det betalar man copyright 10 procent, då är det 72 miljoner kvar. Sedan drar man av ytterligare 10 procent i inkasseringsavgift. Resten går till låtskrivaren. Där är det åtskilliga miljoner som rullar in.

Så de här mest kända namnen blir ordentligt rika?

– De tunga grabbarna tjänar minst lika mycket som våra stora sportstjärnor.

Klas Granström, Olle Zachrison

Publicerad: