- Jag ville göra en sexig skiva

MUSIK

Succé för Nelly Furtados nya stil

LONDON

Ny skiva och ny stil. Folkpopen har ersatts med hård dansmusik. Det nya soundet har skickat Nelly Furtado tillbaka till listorna.

– Jag ville göra en sexigare och råare skiva, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Tillbaka på listorna Nelly Furtados nya singel ”Promiscuous” har blivit en hit och den 20 juni släpps nya albumet. – Jag har lärt mig att ha roligt, att jag är en underhållare, säger hon.

Den kanadensiska sångerskan slog igenom med dunder och brak för sex år sedan. Latinopop-plattan "Whoa! Nelly" sålde sju miljoner exemplar och singeln "I´m like a bird" vevades över hela världen.

Med uppföljaren "Folklore" upprepades inte framgången.

– Jag ville bevisa att jag var trovärdig låtskrivare. Jag var livrädd för att kunna placeras in i en genre, säger hon när hon träffar Aftonbladet på ett hotellrum i London.

När "Loose" skulle spelas in åkte latinorytmerna och bluegrassinfluenserna ut. In kom tunga dansbeat och hiphop med tydliga lån från Prince och TLC. Musik hon växte upp med.

Åkte till Miami

Hon åkte ned till Miami för att jobba med Timbaland som bland annat producerat Mary J Blige.

– Jag ville göra musik för kroppen i stället för hjärnan. Jag har lärt mig att ha roligt, att jag är en underhållare.

Singeln "Promiscuous" har redan tagit sig upp på topp tio över de mest nedladdade låtarna i USA.

– Det ser väldigt lovade ut, säger Nelly Furtado som inte sticker under stol med att ambitionen var att göra en mer kommersiell platta.

Nelly Furtado, vars föräldrar utvandrade från Azorerna, gjorde "Forza", låten som var det officiella låten till fotbolls-EM i Portugal. Så här i VM-tider blir hon ständigt påmind om detta.

– Det är bara roligt. Jag älskar fotbollslåtar och fascineras av den melankoliska sidan av fotboll. Jag grät nästan när Portugal åkte ur EM 2000.

Fakta:

Foto: Timbaland har producerat nya skivan.

Jens Kärrman