Gyllene Tiders VM-låt gör jobbet

SINGEL När Halmstad-combon Gyllene Tider och Linnea Henriksson levererar den officiella svenska låten till fotbolls-VM blir det en rätt smart kombination av klassisk Gessle-pop och effektivt läktarvrål.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Gyllene Tider
Bäst när det gäller
Elevator Entertainment/Cosmos/Playground


POP Det är egentligen konstigt att Gyllene Tider inte har blivit tillfrågade om att göra den officiella svenska låten till fotbolls-VM tidigare.

Gyllene Tider är svensk sommar på ett sätt som nästan bara matchas av sillen, nubben och midsommarstången. När jag såg deras gränslöst framgångsrika återföreningsturné på Stockholms Stadion 2004 vimlade det de facto av svenska landslagströjor i publiken.

Så kopplingen till fotboll och läktare finns där sedan länge. Främst förstås tack vare Halmstad-kvintettens allra största hit, ”Sommartider”, i sig ett slags hejaklacksanthem för perioden juni, juli augusti.

När det nu är en annan gammal Halmstadsbo, Janne Andersson, som basar över den svenska VM-truppen faller det sig emellertid extra naturligt. Särskilt som han är kompis till trummisen Micke ”Syd” Andersson och Gyllene Tider ligger i startgroparna för ännu en återförening när de firar 40-årsjubileum nästa år.

För att dämpa den ofrånkomliga grabbighetskänslan som omgärdar låtar med läktarambitioner plockar Gyllene Tider begåvat nog in även en annan stjärna från Halmstad, Linnea Henriksson.

Om ”Bäst när det gäller” är en bra VM-låt? Som vanligt ligger låtens öde till stor del i landslagets händer. Går det bra för laget lär det gå bra för låten.

Precis som GES-klassikern ”När vi gräver guld i USA” funkar ”Bäst när det gäller” på två plan. I grunden är det en rätt traditionell Gyllene Tider-låt – rak, högeffektiv powerpop med Farfisa-orgel och crunchgitarrer, lätt uppdaterad med modernare elektronik – som egentligen handlar om en kärleksrelation med oddsen emot sig, mellan underdogkillen och populära tjejen.

Men Gessle kryddar texten med medvetet cheesy fotbollsklyschor (”ett hat trick att minnas”, ”jag kom från farmarlaget”, ”ta allt med en klackspark”, ”aldrig tvåa på bollen”) och välter framför allt in en väldigt stadig ståplatsrefräng i låtens epicentrum, komplett med handlapp så att även en hyfsat öldopad publik ska klara av att hitta rätt i takten.

”Bäst när det gäller” är tveklöst mer sofistikerad än i sammanhanget dokumenterat välfungerande Markoolio-anthems som ”Mera mål” och ”In med bollen i mål”. Men den kan säkert göra jobbet. I alla fall så länge Andreas Granqvist och de andra ser till att leva upp till mottot på planen.

Mätt mot övrigt i Gessle-katalogen imponerar låten kanske inte riktigt lika mycket. Men kombinationen Gyllene Tider, svensk sommar och landslagsfotboll räcker sannolikt långt.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE