The Ark har krut kvar

avHåkan Steen

MUSIK


The Ark
Breaking up with God

Det är inga dåliga statements de gör med sina två sista låtar någonsin, The Ark.

Den ena, som vi får höra på samlingsalbumet ”Arkeology” när det släpps den 23 februari, heter ”The apocalypse is over”.

Den andra, som är den här nya singeln, heter ”Breaking up with God”.

Religion har funnits med som ett centralt tema i prästsonen Ola Salos låtskrivande ända från början.

Den första låt The Ark släppte officiellt, på ett samlingsalbum med Växjö-band som musikföreningen Kristina gav ut 1992, hette ”The lamb”. Där sjöng Ola om att vara offerlammet, den korsfäste. Andligheten, tron och inte minst tvivlet har sedan dess ofta återkommit i The Arks musik.

Nu sjunger Ola Salo om att göra slut med både Gud och djävulen, om att få nog av fruktan och sorg och komma till insikten att det går att hitta sin egen himmel. Allt som egentligen betyder något nu är att dansa hela natten.

Det är väldigt the arkskt.

Låten gör dessutom klart att Rottnes finaste knappast slutar för att de inte har nåt krut kvar. Här får vi nämligen ännu en Peter Kvint-rattad festivalbomb av klassiskt The Ark-snitt. Sliriga 70-talsgitarrer möter driviga 80-talssythar i en rak rocklåt där den bärande melodin lyckas med något så osannolikt som att gifta ihop Fleetwood Macs ”Everywhere” med Jackie Wilsons ”Higher and higher”. Givetvis utan minsta försök att maskera det.

Det är väldigt the arkskt det också.

Frågan är bara varför Rottne-combon sjunger om att vara klara med skammen.

Få har nämligen skämts mindre än The Ark, och det är inte minst därför som de har blivit ett av landets mest älskvärda band.

ARTIKELN HANDLAR OM