Kaos när festivalen stängde för kvällen

Publicerad 2011-06-18

När det var dags för festivalbesökarna att ta sig hem från festivalen fanns inga bussar. Bilden är tagen under en tidigare spelning.

Utsålt och 25 000 metalfans på plats.

Men succén vändes till nederlag under natten mot lördag.

Kaos och kalabalik utbröt när alla skulle hem från festivalområdet.

– Det var nästan upplopp. Tydligen svimmade folk i busskön, säger besökaren Jenny till Nöjesbladet.

65 bussar var beställda. Mellan klockan 23 och 01 skulle de transportera publiken från festivalområdet på Göteborgs Galopp in till centrala Göteborg, en sträcka på cirka en och en halv mil. På plats: 22 bussar.

Vittnesmålen är många om ändlösa bussköer och icke-existerande taxibilar. Till slut gav många upp och började gå in till stan i den bitande nattkylan.

– Jävligt pinsamt och beklagligt. Det är synd om besökarna, säger festivalgeneralen Totte Lundgren.

Metaltown har hyrt in Nöjesbilletten, som i sin tur anlitar Bergkvarabuss. Någonstans har det brustit, men det är oklart var. Totte Lundgren har under lördagen haft möte med de berörda parterna utan att få en ”ordentlig förklaring mer än att trafikplaneringen var dåligt skött”.

– Klockan ett på natten är det omöjligt att göra något. Men det är klart att det är vårt ansvar. Det är mycket märkligt hur det kunde bli så här, det här är en stor bokning för dem. Det rör sig om mer än en miljon kronor som vi spenderat på bussar. Vi förutsätter att man kan lita på personer om man har ett avtal, säger Lundgren.

Hur blir det i natt?

– Väsentligt mycket bättre. Vi ringer runt i hela Sverige för att hitta bussar. Nöjesbilletten och Bergkvarabuss säger att de kan fixa bussar nu i natt. Men det sa de igår också. Jag vill inte stå här och se besökarna i ögonen och säga ”det ordnar sig” och sedan lita på de andra parterna. Hellre 100 bussar än 65.

Blir det rättssak av det här?

– Vi kommer definitivt att gå vidare med det.

Nöjesbladet har pratat med Anders Andersson på Nöjesbilletten, som hänvisar till Bergkvarabuss. Nöjesbladet har sökt ansvariga på Bergkvarabuss.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln