”Timmen på scen blev räddningen”

MUSIK

Nöjesbladet hänger med The Sounds under deras hektiska turné i staterna

1 av 4 | Foto: Hela bandet samlat. Fredrik Blond, Felix Rodriguez, Maja Ivarsson, Johan Bengtsson och Jesper Anderberg.

Att turnera innebär för många musiker en ändlös fest.

För The Sounds Maja Ivarsson var det mer än så, spelningarna blev en livlina.

– På scen hade jag ett ansvar, jag kunde inte vara hur borta som helst.

Efter en lång turné i USA och Europa står The Sounds på Berns scen i Stockholm.

Men Maja Ivarsson tror att det är en klyscha att livet på turné skapar dåliga vanor. Efter flera varv runt jorden och över tusen spelningar med The Sounds borde hon veta.

– Mina dåliga vanor handlade om att jag kom från ett visst område i Helsingborg och jag umgicks med fel människor, säger sångerskan till Nöjesbladet när bandet bjuder in till den välstädade turnébussen, en timme innan de ska upp på scen i Los Angeles.

Skakar på huvudet

– Turnéerna hjälpte mig, men också att vi hade ett mål och en vision som vi gett oss fan på att lyckats med, säger hon angående missbruket som hon pratat om i ”Så mycket bättre” och ”Sommar” i P1.

– Den där timmen på scen blev min räddning, man kan inte stå där och vara hur full som helst, inte om jag ska göra det i morgon också och dagen därpå. Inte i femton år.

Med sig under intervjun har hon The Sounds musikaliska drivkrafter Felix Rodriguez och Jesper Anderberg. De skakar uppgivet på huvudet när Maja Ivarssons förflutna tas upp.

”Måste sköta sig”

– Det är gammalt nu, säger Felix Rodriguez med en suck och Jesper Anderberg fortsätter:

– Turnélivet kanske verkar oseriöst men det är ett ganska stort maskineri som ska gå runt. Man måste sköta sig för att inte fumla bort det.

En till synes ny attityd för bandet som tidigare pratat sig varma om dekadenta kändisfester:

– I början av karriären var man glad att man hade fått släppa en skiva och tänkte att det här kanske är allt det blir, då vill man passa på och leva livet. Men efter så här lång tid måste vi vara professionella, säger Maja Ivarsson.

Att all uppmärksamhet kring Majas person skulle ha påverkat bandet förnekar de.

– Vi känner varandra bättre än våra familjer och vänner gör. Så oss emellan har det inte ändrat någonting, säger Felix Rodriguez.

– Det har mer förändrats för mig personligen. Man blir igenkänd på stan och så, säger Maja Ivarsson som tror att uppmärksamheten kan ha påverkat bilden svenskar har henne.

– Det har väl att göra med att jag fick chansen att berätta min historia. Annars blir man ofta felciterad och folk har en idé om hur man är som inte alltid är så sanningsenlig, säger hon.

Living in America

Och nu är The Sounds är tillbaka i USA där de ses som ett exotiskt inslag på livescenen och har hyllats av kändisar som Quentin Tarantino och Foo Fighters Dave Grohl.

– I Sverige spelas vi på radio, vi är överallt. Då blir du mottagen på ett visst vis, du blir både älskad och hatad. Här i USA upptäckte folk oss via livespelningar. Då blir man sedd på ett annat sätt. Och här har vi inte samma backning från skivbolaget utan har harvat oss fram, säger Felix Rodriguez.

Hur stora är ni i USA egentligen?

– Vi är ett band som kan spela i de flesta delstaterna till skillnad från många svenska band bara har storstäderna som marknad. USA har blivit vårt andra hem, säger Felix Rodriguez.

Men även om The Sounds trivts bra i USA så är det också här, efter turnén 2005, som Maja Ivarsson checkade in på ett behandlingshem för att få bukt med sitt missbruk.

Varför åkte du inte till Sverige?

– Just då kände jag mig inte riktigt redo att… ja, till exempel hamna på Aftonbladets förstasida: ”Maja är i Bollnäs på behandlingshem”, säger hon och utbrister:

– Men det var nästan tio år sen nu!

Felix Rodriguez fortsätter:

– Vi har ett bra förhållande till USA men fattade att om ska man slå i det här landet så tar det mycket tid och många spelningar.

Känner sig hemma

Med turnébussen som vardagsrum har de hittat rutiner även på resande fot:

– Dagarna ser ofta likadana ut. Men det är kul att återvända till olika platser. Man lär sig att känna sig hemma på många ställen i världen, säger Felix Rodriguez.

Och bandets femte album Weekend speglar kärleken till livescenen och det sound som de flesta nog förknippar bandet med:

– På nya skivan försöker behålla lite det här mer naiva, raka, enkla. Nu känner vi oss bekväma med oss själva och med varandra, säger Maja Ivarsson innan hon lämnar turnébussen för sin timme på scen.

Spelar på Berns

Medlemmar: Maja Ivarsson, sång, Felix Rodriguez, gitarr, Johan Bengtsson, bas, Jesper Anderberg, synt, piano och gitarr samt Fredrik Blond, trummor. Bildades: 1998 i Helsingborg Bor: I Malmö. Aktuella: Spelar på Berns i Stockholm i kväll. Släppte albumet ”Weekend” i höstas.

Linda Clausson