P3 spelar inte kontroversiell låt

1 av 2
Foto: Timbuktu håller upp sitt pass under ett tal efter han prisats för sin kamp mot rasism under en ceremoni i Sveriges riksdag.
MUSIK

På grund av "våldsamt innehåll" och "ställningstagande mot Sverigedemokraterna och Moderaterna" finns låten "Svarta duvor och vissna liljor", av Timbuktu och Sebbe Staxx, inte med på Sveriges Radios ordinarie spellistor och är därmed i praktiken stoppad från P3.

Låten har debatterats kraftigt under de senaste veckorna, bland annat på grund av en textrad om att dunka partiledaren Jimmie Åkesson gul och blå och hissa upp honom i en flaggstång. Låten har blivit en hit även på topplistan där den ligger på 17:e plats.

Men Sveriges Radio har beslutat att låten inte får spelas okommenterad, utan måste sättas i sammanhang, och får därför inte ingå i det vanliga musikflödet. Anledningen är enligt Sveriges Radio kraven på opartiskhet inom public service.

- Låten innehåller hot och starka ställningstaganden mot SD och M. Det strider mot de krav vi har att vara opartiska. Det är naturligtvis extra känsligt just nu eftersom vi går in i en valrörelse, säger Jonas Westman, gruppchef för musikredaktörerna i P3, till Dagens Nyheter.

TT har förgäves sökt Jonas Westman för en kommentar.

TT