Nöjesbladet avslöjar: Max Martin får regeringens exportpris

MUSIK

En av musiksveriges giganter prisas

1 av 3 | Foto: Max Martin tog även emot pris som Bästa producent vid Grammygalan i februari.

Du har garanterat hört hans hittar med artister som Britney Spears, Katy Perry och Taylor Swift.

Nu får den svenske låtskrivaren Max Martin, 44, regeringens musikexportpris.

– Han är en av Sveriges verkliga superstjärnor, säger Mikael Damberg, näringsminister (S).

Aftonbladet kan i dag avslöja att regeringens musikexportpris för 2014 i eftermiddag kommer att gå till demonproducenten Max Martin, 44, som egentligen heter Martin Sandberg.

Han får samtidigt regeringens hederspris, som brukar delas ut vid samma tillfälle.

Mikael Damberg är den som ska överräcka regeringens hedersbetygelser till musikstjärnan.

– Jag är jätteglad och hedrad över att Max Martin vill ta emot priset, säger han.

– Det är första gången i musikexportprisets historia som samma person även får regeringens hederspris. Och det beror på att han gett Sverige en helt unik ställning på världskartan när det gäller musik och musikexport.

"Obegripliga framgångar"

Som upphovsmakare till några av fjolårets största hittar, däribland "Dark Horse" med Katy Perry samt "Shake It Off" och "Blank Space" med Taylor Swift, är Max Martin ett av den internationella musikscenens absolut största namn.

Under den gångna hösten noterades han för sin 19:e etta på den amerikanska billboardlistan, enbart ex-beatlarna John Lennon och Paul McCartney har haft fler.

– Det är nästan obegripligt vilka framgångar han haft och vilken enorm betydelse det haft för Sverige som musiknation. Han har försett världen med hitlåtar som toppat all världens listor i mer än 15 år. Han har varit en förebild och en inspiratör för många och har varit med och skapat det som i dag kallas det svenska musikundret, säger Damberg.

First Aid Kit och Tove Lo bland konkurrenterna

Mikael Damberg själv är i samma ålder som pristagaren och menar därför att Max Martins musik följt honom under stora delar av livet.

– Jag är ett stort fan av Robyn, så allt hon gjort är väldigt stort för mig. "Show me love" som Max Martin gjort tillsammans med henne är till exempel en stor favorit, säger han.

Max Martin kommer att ta emot hedersbetygelserna under en ceremoni på Utrikesdepartementet. Det han får är äran och en handgjord kristallstatyett.

Musikexportpriset har funnits sedan 1997 och i juryn sitter företrädare för politik, musikindustri, media och myndigheter. Pristagaren ska genom sin musik ha bidragit till svenska exportframgångar och hjälpt till att sätta Sverige på kartan.

Övriga nominerade var First Aid Kit, Anders Hillborg, Sabaton och Tove Lo.

Allt det senaste från nöjesvärlden – och tyck till om alla nyheter – på Nöjesbladets Facebooksida!

Det här får Max Martin pris för

■ ■ Musikexportpriset har funnits sedan 1997 och i juryn sitter företrädare för politik, musikindustri, media och myndigheter.

■ ■ Den som får priset ska genom sin ­musik ha bidragit till svenska exportframgångar och satt Sverige på kartan.

■ ■ Priset består av äran och en handgjord kristallstatyett.

■ ■ Regeringens hederspris för insatser inom musiken brukar gå till en annan person eller band. I år prisas dock Max Martin dubbelt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik

Max Martin

Katy Perry