Håkan Steen

Levande och nära liveinspelning med Bob Marley

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

Steenkakan – Håkan Steen om veckans retro

REGGAE Förra fredagen, den 6 februari, skulle Bob Marley ha fyllt 70 år. Med anledning av det har familjen Marley öppnat sitt arkiv. En rad jubileumsutgåvor med tidigare outgivet material kommer att släppas under året och den här live­inspelningen från Boston Music Hall den 8 juni 1978 är den första.

Konserten har tidigare cirkulerat som bootleg men den nya restaureringen av mixerbordsin­spelningen låter fantastisk. Levande, nära och full av dynamik.

Så är det också en artist på toppen av sin karriär vi möter. Marley hade 1978 nyss släppt klassiska albumen ”Exodus” och ”Kaya” men lämnar dem till stor del därhän för att i stället fokusera på sin politiska sida.

Inledningen med ”­Slave driver”, ”Burnin’ and lootin’” och ”Them belly full (but we hungry)” sätter tonen, laddningen i luften är omedelbar.

Alla som har hört Marleys ”Live!” från 1975 vet vilket oerhört tajt band The Wailers var under de här åren men det blir ändå en liten chock att höra dem här, inte minst i den nästan tio minuter långa ”Jammin’”.

Dvd-utgåvan av albumet innehåller även en enkel filmupptagning från konserten men det är hur det låter som är grejen.

BÄSTA SPÅR: ”Exodus”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet – handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Håkan Steen