Musik

Hyrdes för att köpa biljetter

Av: 

Lina Berggrén

MUSIK

Fick 7 000 kronor i ett kuvert av bemanningsföretaget Uppdraget: köp bästa platserna till Madonnas konsert

Här på Sergels torg i Stockholm delades kuverten med biljettpengarna ut. Sedan gick de vidare till Sverigehuset. ”Det märktes att de var jättenervösa. Det kändes jätteilla”, säger Nöjesbladets uppgiftslämnare. Biljetterna ska sedan ha slussats vidare till andrahandssajter.

Här på Sergels torg i Stockholm delades kuverten med biljettpengarna ut. Sedan gick de vidare till Sverigehuset. ”Det märktes att de var jättenervösa. Det kändes jätteilla”, säger Nöjesbladets uppgiftslämnare. Biljetterna ska sedan ha slussats vidare till andrahandssajter.

Foto: Jerker Ivarsson

Skandalen med biljettfusket bara växer.

I dag kan Nöjesbladet avslöja att ett bemanningsföretag i går lät inhyrd personal köpa massvis av Madonna-biljetter – som sedan slussades vidare.

– Vi fick 7 000 kronor i ett kuvert att köpa biljetter för, säger en källa till Nöjesbladet.

”Jag hinner inte prata nu”, säger Niclas Nordfeldt.

Under en längre tid har Nöjesbladet granskat skandalen kring konsertbiljetter som säljs vidare till mångdubbelt pris på svarta börsen.

Efter höstens artiklar stoppade arrangören Live Nation ATG-ombud från att sälja biljetter, i ett försök att få stopp på biljettfusket.

Men svartabörshajarna har hittat nya vägar. Nu kan Nöjesbladet avslöja att ett bemanningsföretag i går anställde personal för att köpa en stor mängd eftertraktade Madonna-biljetter till sommarens konsert på Ullevi.

Biljetter som sedan slussas vidare till internetsajter – enligt uppgift till Biljett Nu, som är navet i den organiserade andrahandsmarknaden.

– Vi fick 200 kronor i handen för jobbet. Inget kvitto, ingenting, säger en av alla dem som nappat på bemanningsföretaget Hill Powers erbjudande om jobb.

Skulle dela ut flygblad

Företaget har annonserat på Arbetsförmedlingens hemsida, där man sökt efter 30 personer som skulle ”dela ut flygblad” under tisdagen. Men när Nöjesbladets uppgiftslämnare i går morse kom till Sergels torg i Stockholm väntade något helt annat än flygblad.

– När jag kom till dit blev jag avprickad på en lista och fick ett kuvert med 7 000 kronor i. De hade kuverten i en svart Puma-väska och delade ut dem allt eftersom att folk dök upp, säger källan.

”De var nervösa”

Ungefär 20 personer hade nappat på jobberbjudandet. Till alla fanns kuvert med kontanter, de ansvariga på plats hade således flera hundratusen kronor med sig.

Med kuverten i handen uppmanades sedan alla att gå till biljettluckan i Sverigehuset.

– ”Nu ska vi köpa biljetter”, sa en av de ansvariga. Det kändes jättekonstigt. Jag ställde mig i kön, vi gick in och det märktes att de var jättenervösa. Det kändes jätteilla, berättar Nöjesbladets uppgiftslämnare.

Totalt fanns fyra personer på plats för att dela ut pengar och övervaka biljettköpen.

När biljetterna var köpta blev jobbet plötsligt förlängt.

– Då, när jag gick ut därifrån, fick jag ett nytt kuvert i handen. Och de sa att vi skulle gå till Turaffären på Centralstationen.

Men i nästa butik blev väntetiden för lång.

– Då samlade de oss på ett internetcafé bredvid och sa att ”det här tar för lång tid, vi samlar in kuverten och struntar i det”.

”Hinner inte prata”

Den ansvariga på plats på Sergels torg var Hill Powers Niclas Nordfeldt, vars namn och kontaktuppgifter återfinns i jobbannonsen.

När Nöjesbladet i går eftermiddag träffar honom är han oförstående.

– Ehh, nej jag vet inte, vad gäller saken?

Vi har pratat med några personer som du anställt för att köpa biljetter?

– Nej, det känner jag inte ... Jag hinner inte prata nu.

– Tack så mycket, säger Niclas Nordfeldt och stänger dörren.

”En rutten bransch”

Tor Nielsen på konsertarrangören Live Nation är bestört över Nöjesbladets uppgifter:

– Det är det här vi misstänkt hela tiden, att man anlitar folk. Men det är märkligt att det är så organiserat att man använder bemanningsföretag. Det är en rutten bransch.

Han vill uppmana biljettköparna att vara försiktiga med att köpa biljetter i andra hand.

– Biljett Nu är ett företag som har figurerat länge och som säkert kan se legitimt ut för gemene man. Men jag hoppas att folk inte köper där, säger Tor Nielsen.

Han efterlyser nu krafttag för att stoppa svartabörsenhandeln.

– Det som behövs är en lagstiftning så att man inte tillåter vidareförsäljning till högre pris. Det är helt ofattbart. Vi ska jobba vidare på det här, jag har suttit i möte med vissa aktörer. Nästa steg är att ha ett möte med regeringen.

Biljetterna till Madonnas första konsert är slutsålda och till den extrainsatta finns bara ett fåtal kvar.

Nöjesbladet har vid upprepade tillfällen förgäves sökt Biljett Nu:s vd Hans Haraldsson för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % på kläder och inredning!

Åhlens

Publisert: