Svenske rapparen ”Lokal” släpper låt om mördade vännen

MUSIK

Rapparen ”Lokal” har släppt en ny låt – om sin vän som dödades dagen före julafton 2015.

– Folk har gjort ”lägg ner ditt vapen”-låtar förr, men det här är inte det. Jag skrev låten i desperat hopplöshet, säger han till Nöjesbladet.

Karl Levander, 20, från Rågsved i Stockholm går under artistnamnet ”Lokal”. Han är en rapartist på uppgång. Kanske har du hört hans låt ”Havet är djupt”? Den har i skrivande stund sju miljoner lyssningar på Spotify.

”Lokals” nya singel ”När man minst anar” handlar om vännen och rapparen Aiman Qabli som mördades, endast tjugo år gammal, i Alby utanför Stockholm natten till julafton 2015. Han blev knivhuggen i magen av en för honom okänd gärningsman.

De två rapparna hade planer på att göra musik ihop strax för hans död, men ”Lokal” avböjde.

– Typ dagen efter fick jag samtalet att han hade blivit dödad. Jag fick skuldkänslor och jag satt och tänkte på det länge. Det där var jättejobbigt. Jag visste inte hur jag skulle få ut det så jag skrev den här låten, säger Lokal till Nöjesbladet.

”Vi måste stoppa det själva”

Han har haft mycket ånger för att han tackade nej till samarbetet. Han har också funderat mycket kring situationen i Rågsved där han kommer ifrån, som kantas av våld och kriminalitet.

– Den är självkritik och kritik mot hela machokulturen, mot hela gangsterglorifieringen. Vilka är det förorten lyssnar på? Det är oss rappare. Vi måste stoppa det själva. Vi måste använda den kraften vi har som musiker, säger ”Lokal”.

”Rop på hjälp”

För ”Lokal” kändes det viktigt att få ett godkännande från Aiman Qablis familj innan han släppte singeln. Han fick bra respons – såpass att Aimans bröder var med och hjälpte till med låtens musikvideo. ”Lokal” beskriver låten som ett rop på hjälp för att få slut på det onödiga våldet.

”Han kommer aldrig tillbaka. Vad ska du säga till Gud när han frågar dig varför du släckte ett liv?” går en bit av texten i nya singeln.

– Folk har gjort ”lägg ner ditt vapen”-låtar förr, men det här är inte det. Jag skrev låten i desperat hopplöshet. Hur kan det hända att Aiman blir mördad?, säger han.

Vad vill du uppnå med musiken?

– Jag vill att vi ska starta den nya generationen av moral. Jag vill att folk ska börja tänka att problemet inte bara ligger hos andra, utan ”vad kan jag göra för att rätta till problemet?”. För vi står här ute i orten och klagar på hundra saker och säger samtidigt till yngre folk att dem ska göra olagliga saker. Det är sån dubbelmoral, säger ”Lokal”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rågsved

Musik