Personlig Petter charmar fortfarande vid mikrofonen

avPer Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Peter Wixtröm
Petter inleder och avslutar vintern och vårens konserthusturné på sitt älskade Södermalm.

KONSERT I sin nya föreställning skippar Petter billiga publiktricks. I stället rappar han bara om sitt liv. Det är nog därför det är så lätt att fortfarande tycka om honom.


Petter
Plats: Rival, Stockholm. Publik: 730 (slutsålt). Längd: 90 minuter. Bäst: ”Vinden har vänt” och ”Mikrofonkåt”. Sämst: ”Kung för en dag” hade kunnat slopas.


För drygt tre år sedan släppte Petter ”Skeppsholmen”, ett album där rapparen tolkade sina egna låtar akustiskt. Musiken resulterade i en rad avskalade konserter på Vasateatern, Chinateatern och Göta Lejon. Nu plockar den 45-åriga fembarnspappan – som på sistone varit fullt upptagen med att fira 20 år som artist med inte mindre än tre album och leda jubileumssäsongen av ”Så mycket bättre” med Magnus Uggla och Miss Li – upp den stafettpinnen. Kommande skivan ”Varholmsgatan” är precis som ”Skeppsholmen” producerad av Mattias Glavå (Håkan Hellström, Hästpojken).

I kväll är det premiär för ”En kväll med Petter”, en mix mellan konsert och monolog. Med sig har huvudpersonen ett band och en stråktrio. Petter varvar nytt och gammalt. Vi får bland annat en världspremiär av Södermalmsskildringen ”Barnängens ängar” och nya, fina singeln ”Astronaut”. Hans tidiga arv (”Vinden har vänt”, ”Mikrofonkåt”, ”Så klart!”) påminner om Petter som det sena 90-talets svenska motsvarighet till Jay-Z:s partyhiphop. I de numren lever rapparen verkligen upp. Där annat kan te sig småputtrande – Petter väljer varken att ta ner musiken ordentligt eller fläska på med beats extra allt – är han som talare rakt igenom sprudlande. Han berättar om hur hiphop blev hans osynliga kompis Mållgan och om sina asymmetriska tänder (”det ser ut som en efterfest i min mun”). Han medger även att karriären inte alltid gått spikrakt. Den nådde en bottennotering 2005 med ett gig på en pizzeria i Lerum för tolv personer, varav tre satt med ryggen mot scenen och spelade Jack Vegas. Han bestämde sig då för att skriva låten ”Det går bra nu”.

15 år senare kan Petter rappa raderna utan att ljuga. Säkert är ”Så mycket bättre” en del i det, men jag hoppas och tror att det också beror på att han faktiskt fortsatt att skriva personliga texter. I kväll manifesteras det främst i underbara monologer om att göra stalltjänst för sin 9-åriga dotters skull och att väcka sina tonåringar med hjärtstartare när de ska till skolan. Det gör detta med att sitta i en plyschfåtölj och se en medelålders rappare – med snarkskena istället för guldtänder – summera sin karriär till en självklar och trivsam upplevelse.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM