Ernman bjuder på fröjdefull jul

Foto: HISTORISKT OCH VACKERT Malena Ernman visar prov på hur mångsidig hon är i julshowen ”I decembertid”.
MUSIK

LINKÖPING. Malena Ernman gör den vackraste jul­showen. Och den roligaste.

En underbar version av ”Mer jul” och ett hysteriskt fnissigt Disney-medley är final på en andaktsfull afton. Ernman sjunger som mössen i Askungen. Och hjular i lång­klänning.

Det börjar med Mozart. Och snabbt en parodi på hur operasångare kan tänja på en kort fras bortom allt förnuft. Tonen är satt. Malena Ernman växlar lätt mellan det sköra och det skämtsamma. När hon och maken Svante Thunberg utlyser kvällens tävling om ”bästaste” jullåten någonsin i världen finns kandidaterna ”Stilla natt”, ”Ave Maria” och ”Vår julskinka har rymt”.

Snygg inramning

Malena Ernman framför dem alla. Nåja, ett barmhärtigt kort smakprov av Werner & Werners lustighet.

En jazzig ”God rest ye merry gentlemen” skuttar fram som en ”Hit the road Jack”. ”Stilla natt” får ny bultande inramning. Snyggt.

Genomgående härliga arrangemang med kvinnorna i Svenska stråkensemblen och Mats Bergström på diverse stränginstrument. Åsa Jinder får också kvällen att glittra i några instrumentala stycken. Som en sällsam version av Perra Moreaus ”Koppången”. Ernman gör ett extranummer mitt i första akten. Andrew Lloyd Webbers ljuvligt vackra ”Pie Jesu”, en mässa till hans döde far som med åren sjungs mer i juletid.

Nyskriven sång

Allt som allt en fröjdefull helhet. Där ingår också fina nyskrivna sången ”I decembertid” som Svante Thunberg och Malena Ernman är medförfattare till.

I finalen briljerar alla både musikaliskt och humoristiskt. En kväll för alla känslorna på en och samma gång.

ARTIKELN HANDLAR OM