”Barnkörer, pistolskott och fågelinfluensa – M.I.A. är coolast i världen”

MUSIK

Här är Jenny Seths lista över de tio bästa albumen från 2007!

Foto: M.I.A. var bäst 2007, enligt Jenny Seth.
Foto: Jenny Seth.

1. M.I.A.: ”Kala”

I augusti 2007 bevisade M.I.A. att hon fortfarande är coolast i världen. Med hyllningsalbumet till mammans kamp som flykting lyckades hon återigen skapa modern klubb- och världsmusik som både är party och smart. Beats, teman och gästartister hämtades som tidigare från jordens bråkigare hörn men pop- och rock-influenserna var fler än tidigare. Dansmusiken fick samsas med lån från The Pixies, New Order och The Clash men också Bollywood-disco och Timbaland . Resultatet: Barnkörer, pistolskott, fågelinfluensa och en hårdare, dansigare och stökigare M.I.A.

2. Jens Lekman: ”Night falls over Kortedala”

Ett knippe finurliga och sammanhållna små mästerverk influerade av Paul Simons popglädje och Arthur Russells sorgsna disco och skapade med vingligt vacker sång och vänlig poesi.

3. Ciara: ”The evolution”

Så cool, vass och självsäker i alla tempon, vare sig det gäller supersläpiga ballader, hetsig crunk eller pumpig miami bass. Ciara tog r&b till nästa nivå och kunde inte valt en bättre albumtitel.

4. Kocky: ”Kingdom came”

Är det hiphop? Är det pop? Dansmusik? Eller r&b? Lite av varje och samtidigt något helt nytt plus all den hejdlösa kreativiteten i rörelsen La Vida Locash koncentrerad.

5. Keyshia Cole: ”Just like you”

Årets vackraste platta om kärlek som varit, om att bli bedragen och lämnad och om att släppa taget. Keyshia Cole sjunger för alla som blev dumpade 2007.

6. R Kelly: ”Double up”

7. Petter: ”God damn it”

8. T-Pain: ”Epiphany

9. Trey Songz: ”Trey day”

10. Adam Tensta: ”It's a Tensta thing”