Nya skivan klar – på två veckor

MUSIK

Mando Diao: ”Känns som vår sista cd”

Foto: Snabba ryck Borlänge-bandet släpper en ny skiva, bara ett år efter den förra. De elva låtarna tog, håll i er, bara två veckor att spela in.

Sveriges snabbaste band?

Mando Diao skrev och spelade in sin kommande platta på två veckor.

– Vi måste ta vara på flowet. Det här kan vara det sista vi gör, säger sångaren Gustaf Norén.

Förra skivan kom för bara ett år sedan, men de fem killarna i Mando Diao kunde inte låta inspirationen rinna ut i sanden.

– Det var i julas. Vi hade kommit tillbaka efter en lång turné och plötsligt trillade de ner, en efter en. Elva låtar som bara måste ut till våra fans, säger Gustaf Norén.

Han kallade in producenten Björn Olsson och ringde hem gitarristen Björn Dixgård, som hunnit ta en semesterresa till Malaysia.

Två veckor senare var allt inspelat. Killarna lämnade ifrån sig skivan för mixning och stack i väg på ny turné.

En skiva per år

– Det har varit en sjukt intensiv tid. Nu ska vi ta det lite lugnare. En skiva per år är fortfarande målet, men det blir nog inte lika många spelningar framöver, säger Björn Dixgård.

En av anledningarna till detta är att Gustaf Norén blev pappa för ett år sedan. En annan att Mando Diao vill ha mer tid att experimentera med sitt låtskrivande.

Har hemliga hits

För Aftonbladet avslöjar killarna att de sitter på en massa hits – som aldrig kommer att ges ut.

– Vi skriver en del låtar som bara är ämnade för oss. ”Long before rock’n’roll” var en sådan från början. En pepplåt, säger Gustaf Norén.

Hur länge kommer kreativiteten att hålla i sig, tror ni?

– Vet inte. Varje skiva vi gör känns som den sista. Den här också, säger Gustaf Norén.

Ninna Prage