CAROLAS JULKLIPP

MUSIK

Sångerskans julturné har dragit in 10 miljoner

Carola är starkt förknippad med julen.

Och det tjänar hon på.

Bara på sina julturnéer drar sångerskan in runt 10 miljoner kronor.

Foto: ”JAG KLARAR MIG” Carola Häggkvist har gjort 18 julkonserter på 15 dagar – och runt 20 000 personer har sett henne. Julen är en lönsam period för sångerskan. ”Man har faktiskt gjort det väldigt mycket utifrån hjärtat men jag klarar ju mig, det gör jag”, säger Carola om sina olika julturnéer.

På 15 dagar har Carola Häggkvist klämt in 18 konserter på sin julturné.

I går kväll avslutade hon med en show på Cirkus i Stockholm.

På de drygt två veckorna har cirka 20 000 personer sett hennes ”Från midvinterskrud till Morgonstjärna”. I princip alla konserttillfällen – förutom någon av de extrainsatta – har varit slutsålda.

Högtiden blir hennes kassako – sammanlagt drar sångerskan in cirka 9,7 miljoner kronor på bara biljettintäkterna.

Med på turnén har hon en stor produktion. Sammanlagt 34 personer krävs för att genomföra showerna, bland andra tre ljud- och ljustekniker, ett tolvmannaband och fyra chaufförer.

”Utifrån hjärtat”

Enligt väl insatta källor i branschen bör mellan 10 och 20 procent tillfalla Carola efter alla omkostnader.

– Julturnéer brukar i regel vara väldigt kostsamma men med tanke på att hon har sålt ut nästan alla konserter lär hon nog tjäna ett par miljoner, säger en källa.

Turnéledaren Caroline Axelius avböjer att kommentera ekonomiska frågor.

Carola menar att julen är för kort och att hon kunde vara mycket mera aktiv.

– Vore jultiden längre skulle jag nog kunna åka runt väldigt länge om man säger så, till Finland, det har bara inte funnits tid. Rent produktionsmässigt hade vi kunnat hålla på mycket längre.

Vad julen rent inkomstmässigt betyder för henne säger hon beror på hur turnéerna varit.

– Någon gång vi åkte till Globen och körde med en jätterigg, det året hade man inte många kronor kvar, och ett år åkte vi upp till Island helt gratis. Man har faktiskt gjort det väldigt mycket utifrån hjärtat men jag klarar ju mig, det gör jag.

”Säljer bra”

I år gör Carola dubbelt så många konserter i Norge än vad hon gör i Sverige.

Stein Østbø, musikjournalist på norska tidningen Verdens Gang, förklarar att hon länge haft en stor publik i grannlandet. Precis som i Sverige förknippas hon starkt med julen.

– Julskivor med Carola säljer bra varje år. Hennes julmusik uppfattas som innerlig, fin och väldigt äkta, säger Stein.

Carola är nöjd med mottagandet i grannlandet.

– När man kommer ut till de mindre städerna blir alla väldigt glada, men det är ungefär som i Sverige. Norge och Sverige är ganska lika, det är mer att de (norrmännen, reds anm) tycker att det är kul att man kommer över, att de känner sig lite prioriterade.