”Jag är inte basist, jag är gitarrkritisk”

1 av 4

avDante Thomsen

MUSIK

Den omtalade Facebook-tråden ”Inte basist men...” har blivit film. Se hur kompisgänget driver med rasismen.

– Debatten är så jävla löjlig, säger en av skådespelarna.

Det började med att en person laddade upp en selfie med en ”Absolut svensk”-tröja tillsammans med texten ”Va ju bara tvungen att köpa denna tröjan! Och nej jag är inte rasist… :)” på Faceboook.

Selfien plockades upp av Facebookgruppen Dr. Status där skämten snart spårade ur.

Nu har ett kompisgäng spelat in en hyllning till ”Inte basist men...”, som blivit en Facebook-grupp.

Genom att byta ut land mot band, kultur mot bandkultur och gitarrkritisk mot invandringskritisk driver killarna med främlingsfientlighet.

Jonathan Sköld, 28, (basisten, reds anm.) och Richard Ekman, 28, (sångaren) är de som ligger bakom idén.

– Vi läste en tråd på Facebook där ”Inte basist men...”-skämtet dök upp. Vi satt och garvade åt alla roliga paralleller som följde i kommentarsfältet och såg framför oss en rolig karaktär, den gitarristkritiske basisten, säger Jonathan Sköld.

Ett tydligt budskap

Jack Moy, 27, från bandet Jack Moy & Glöden spelar den oönskade gitarristen som basisten har problem med. Han tycker att budskapet i filmen är tydligt.

– Gud, debatten är så jävla löjlig ibland. Det är så att man blir mörkrädd. Men det får man väl inte säga i det här jävla landet längre, säger Jack Moy och fortsätter:

– Vi ville hitta ett sätt att förmedla hur löjligt allting är. När man byter ut ordet land mot band börjar folk garva över hur larvigt det är. Det är en kul grej. Alla argument i den här debatten är så nötta att ingen orkar lyssna längre. Det är kul att sätta det i ett annat ljus.

Vad har ni fått för respons?

– Folk har varit så jävla snälla, jag är lite överväldigad. Det är kul att folk kan se det roliga i det även om sketchen är ganska mörk. Det är ju rätt jobbig stämning men det är skitkul att den slog rätt. Ett stort tack också till ”Inte rasist men…” som plockade upp den.

– Jag säger som Jocke Berg i Kent, ”Sverige, Sverige älskade vän, välkommen hit vem du än är”.

ARTIKELN HANDLAR OM