Norsk vrede mot Larsson

avMartin Ekelund

MUSIK

Nöjesbladets recensent hängs ut som Rybak-dödaren

1 av 4 | Foto: Foto: ANDREAS BARDELL, AP
Markus ”svensken som slaktar Rybak” Larsson intervjuades av norsk tv och radio i går. Alexander ”fiolhoben” Rybak tror inte att Larsson kommer att få recensera skivor efter sin sågning av hans album ”Fairytales”.

Att såga ett nationalhelgon får konsekvenser.

Markus Larssons Rybak-recension orsakade krigsrubriker i Norge i går.

– Det blir nog svårt för honom att få recensera skivor igen, säger Alexander Rybak till Verdens Gang.

Alexander Rybaks debutplatta ”Fairytales” har hyllats förbehållslöst i Norge. Men den föll inte Nöjesbladets Markus Larsson på läppen.

I gårdagens recension fick den endast ett plus med motiveringen: ”för det mesta låter det bara som att den famösa barnskivan ’Smurfhits’ har lärt sig att spela fiol”.

Sågningen placerade omedelbart Markus Larsson på de norska tidningarnas hemsidor under rubriker som ”Svensken som slaktar Rybak”. Och han fick snabbt epitetet Rybak-dödaren.

”Har inte lyssnat”

– Jag blev lite bekymrad när jag såg att jag bara fått ett plus. Men så läste jag hela recensionen och blev lättad då det är tydligt att han som recenserat inte lyssnat på skivan, säger Alexander Rybak själv till norska VG.

VG:s egen recensent Stein Østbø ger ”Fairytales” högsta betyg på tidningens sexgradiga skala.

Men nu vänder sig andra norska musiktyckare mot Rybak-febern som härjar i Norge.

– Det är en Rybak-psykos och det är många som blir förblindade. Man försöker klia artisten på ryggen och lyfta honom. Möjligen för att få tillgång till exklusiva nyheter, säger Anders Grønneberg, recensent på VG:s konkurrent Dagbladet.

”Han la sig platt”

Grønneberg tycker att Markus Larsson och Stein Østbø båda är lika fel ute.

Själv gav han ”Fairytales” fyra av sex i betyg.

– Jag är förvånad över att Stein som är en så pass erfaren recensent la sig så platt för den skivan, säger han.

Stein Østbø ville i går inte ställa upp på någon intervju med Nöjesbladet.

– Min enda kommentar är: För att bedöma musik i en så stor och fin tidning som Aftonbladet bör man 1) ha en grundläggande kunskap om just musik och 2) ge sig tid till att faktiskt lyssna till det man faktiskt ska bedöma. I det här fallet kan jag inte se att Markus Larsson uppfyller något av kriterierna, hälsar Østbø i ett sms.