Musikrecensioner

Bossens box kunde varit lite bussigare

Av: 

Joacim Forsén

MUSIK

Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Bruce Springsteen

The album collection vol. 1, 1973-1984 (Vinyl)

Columbia/Sony

ROCK Två undantag. Men att Bruce Springsteens första albumdecennium aldrig har rörts sedan skivorna släpptes på cd är nära nog chockerande. Åtminstone för oss som har genomlevt cd-erans eviga remastringskarusell. Men nu är det till slut dags, förmodligen med vind i seglen från den nya vinylvågen.

”The album collection vol. 1, 1973-1984” släpps på cd också men mest spännande är just vinylboxen. Tillsammans med en trevlig 60-sidig bok där ovanliga bilder trängs bland pressklipp och nostalgi har sångarens sju första album återskapats utan kompromisser. Gatefold-omslag där de ska. ”Greetings from Asbury Park, NJ” med originalutgåvans vykortuppvik.

Men det är framför allt, tack vare teknikern Bob Ludwigs Springsteen-rutinerade hand, i ljudet som behållningen ligger. Det händer en hel del med albumen, vissa mer än andra. ”Nebraska” har till exempel blivit renare medan förändringarna på ”Born in the U.S.A.” är mer marginella.

Störst förvandling hittar man på ”The river” och ”Darkness on the edge of town”. Här finns en helt annan dynamik, behagligare bas och ett överlag lugnare ljud som förmodligen gör skillnad även för dem som inte bryr sig ett dugg om sån teknisk mumbojumbo. Det är helt enkelt skönare att lyssna.

Allt är ett kvalitetsbygge för kräsna vinylvurmare. Själva skivorna har växt på sig några gram till tunga, gedigna 180-grampjäser. Nördiga självklarheter för vissa, fånig överkurs för betydligt fler.

Precis som den här lådan.

Musiken är fortfarande både fantastisk och klassisk och har i stora delar fått ett märkbart lyft. Men som box betraktat, ja, då kunde den ha varit mer bjussig. Speciellt som att de allra flesta spekulanterna redan har köpt de här låtarna ett antal gånger redan.

Bästa spår: Puh, nej.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikrecensioner