Sarah Klang krossar och lagar hjärtan

Foto: ANDERS DEROS
En musikalisk hjältinna.
MUSIK

KONSERT När Sarah Klang firar succén på hemmaplan blir det vackert, hudlöst och känslosamt.

Det är väntat från Sveriges just nu starkast lysande stjärna.


Sarah Klang
Plats: Pustervik, Göteborg. Publik: Utsålt. Längd: 55 minuter. Bäst: "Blue bird", "When you walk" och "Mind". Hade kunnat välja många fler. Sämst: För kort. 


GÖTEBORG. Det finns alltid ett före och ett efter för en artist. Sarah Klangs genombrott – framträdandet i "På spåret" – har redan blivit en av årets mest omtalade musikhändelser.

Men i hemstaden Göteborg har man vetat, längtat och hoppats länge. I januari fick Klang med sig resten av landet.

Det är därför väntat att debutalbumet "Love in the milky way" blivit en listsuccé som förmodligen krossat och lagat otaliga hjärtan. Dessutom har flera datum på 25-åringens turné varit slutsålda sedan länge.

Göteborg är inget undantag. När jag kommer fram ser jag ett hoppfullt gäng tvingas vända i dörren. Det känns som att hela staden är här för att fira henne. Hon med den stora rösten.

I svart cape och i sällskap av sitt helgjutna band kliver Klang upp på scen. Den är klädd i rött, kärlekens färg, och vita rosor som symboliserar hennes sorg.

Hon börjar med öppningsspåret från plattan. Låten är alltid en bra inledning till det som är Sarah Klang: vackert, hudlöst och känslosamt. Så även i kväll.

Den som tycker att rösten är stark på skiva borde höra den fängsla hundratals nyfikna öron. Inte nog med att den alltid träffar rätt, där vilar all sorg hon någonsin burit på. Och i vackra ”Blue bird” gör den mig knäsvag.

Rösten och känslan är ju trots allt Sarah Klangs starkaste kort. Hon kan därför glida mellan folk, pop och americana och samtidigt hålla fast vid den röda tråd som är äktheten. Alltid lika känslofyllt, aldrig det minsta krystat.

Efter sex låtar går bandet av scenen. Klang kliver upp igen, utan sin cape men med pojkvännen Emil Karlsson. Han spelar "When you walk" på gitarr, hon sjunger: "I love you babe/Oh, I love you babe". Det är avskalat men storslaget.

Klang säger att hon är nervös. Det märks inte och hon har alltid full kontroll över rösten. I ”Mind” är den som utom denna värld. När hon sjunger ut i långa toner får hon publiken att jubla och applådera av beundran.

Trots att Sarah Klang spelar alla låtar från sin hyllade debut känns den knappa timmen alltför kort. Men det här är ju faktiskt bara början på hennes karriär och första omfattande turné. Tänk när hon har gjort fem stycken till. Tanken överväldigar mig.


LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!