Sprakande & elegant show

MUSIK

Depeche Mode lyckas med konststycket att återvinna sig själva

1 av 4 | Foto: Förnybar energikälla Dave Gahan och hans Depeche Mode har slipat till sin show sedan sist.

MALMÖ. Depeche Mode både återvinner och komposterar, och är dessutom skickliga på att renodla sin show.

Efter över tre decennier på scenerna känns Basildon-trion som en minst sagt förnybar energikälla.

Lugn, jag ska inte lasta den här texten full med miljöreferenser. Men det är lätt att bli lite fånigt exalterad. För Depeche Mode är bättre och piggare på sin ”Delta machine tour” än jag har sett dem på väldigt länge.

Turnén nådde Globen i Stockholm redan i somras och ett halvår senare märks inga ansatser till trötthet. Möjligen tar det lite tid för deltamaskinen att verkligen rulla i gång men den som ser Dave Gahan dansa, mikrofonsexa sig och driva fram bedövande arenasång i ”A question of time” och ”Enjoy the silence” ser en av den moderna rockens främsta frontmän på toppen av sin förmåga, med en glöd att bländas av.

Mörkt och kärvt

Namnet ”Delta machine” ringar in vad det handlar om. Precis som på senaste albumet med samma namn fortsätter Depeche Mode att smälta ihop mörk elektronik med kärv, skräpig blues. Stämningen färgar stora delar av setet med.

”A pain that I’m used to” rullar fram med Martin Gore på silvrig Bo Diddley-gitarr över ett slags discoversion av basgången i ”Kick out the jams” med MC5. I ”I feel you” headbangar Gahan och Martin Gore framför trumsetet med de dubbla baskaggarna.

Skör framtoning

Allt ramas in av en lika sprakande som subtilt elegant ljusshow där den välbekanta Depeche Mode-triangeln och The Knife-influerade fågelmasker går igen på skärmarna.

Om Gahan är ett under av fräschör har Gore en lite skörare numera framtoning, ytterligare förstärkt av svart mascara runt ögonen.

Han får sina sedvanliga solomoment, och mitt i all sprakande show är det ändå låtskrivargeniets gamla vädjan om förståelse i ”Shake the disease” som bränner mest.

Med bara ett med försiktigt piano och sina sorgsna ögon får han den att låta mer uppriktig än kanske någonsin.

ARTIKELN HANDLAR OM